Este oficial: românii au dreptul la un nou tip de concediu plătit.

Este oficial: românii au dreptul la un nou tip de concediu plătit.
Conform legii, concediul de acomodare se acordă pe un an, timp în care salariatul va primi o indemnizaţie de 1.700 de lei.

Legea nr.57/2016 prevede obligativitatea angajatorilor de a acorda salariaţilor concediul de acomodare pentru persoanele care adoptă copii mai mari de doi ani.

„Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, activităţi independente sau activităţi agricole, denumit în continuare persoană îndreptăţită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum un an, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei,", se arată în textul legii.

Persoana care va solicita un concediu de acomodare va primi drept indemnizaţie suma de 1700 de RON. Indemnizaţia se calculeaează pe baza indicatorul social de referinţă care, pentru 2016, este de 500 de lei.

"Persoana care adoptă un copil, la cerere, poate beneficia de un concediu de acomodare de maxim un an care include şi o indemnizaţie lunară în cuantum de 3,4 ISR", potrivit proiectului de lege iniţiat de Guvernul României şi adoptat de Camera Deputaţilor.

Pentru a beneficia de concediu şi de indemnizaţie, angajaţii trebuie să depună o cerere prealabilă. Solicitarea va trebui însoţită de certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei şi documentul care atestă mutarea copilului la adoptator. În perioada de concediu, salariatului i se vor plăti toate contribuţiile sociale iar timpul petrecut în concediu de acomodare va conta ca stagiu de cotizare, mai spune textul legii.

 

Comenteaza