EUROPARLAMENTARE 2019/REFERENDUM. Avertismente și amenzi de zeci de mii de lei
Polițiștii au aplicat, duminică, de la începerea votării și până la ora transmiterii știrii, la nivel național, 11 sancţiuni contravenţionale - şase avertismente şi cinci amenzi, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al MAI.
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale - şase avertismente şi cinci amenzi în valoare de 2.900 lei, a anunţat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
În prezent, poliţiştii efectuează cercetări cu privire la şase infracţiuni.
"În cele şase ore de la începerea procesului de vot, nu s-au produs incidente deosebite în planul ordinii publice. Până la acest moment, angajaţii MAI au primit în mod direct şi au efectuat verificări cu privire la 48 de sesizări referitoare la comiterea unor infracţiuni sau contravenţii care au legătură cu procesul de votare. Până acum, 23 nu au fost confirmate", a spus Dajbog.
Purtătorul de cuvânt al MAI a menţionat că în comuna Ciocăneşti, judeţul Dâmboviţa, o persoană a sesizat faptul că mai mulţi membri ai unui partid politic transportă alegători către secţiile de votare, însă, în urma cercetărilor efectuate, a rezultat că fapta nu se confirmă.
"Poliţiştii din Constanţa au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la o secţie de votare, o femeie ar fi fost surprinsă în timp ce încerca să introducă în urnă mai multe buletine de vot. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală. În municipiul Târgovişte, a fost depusă o sesizare potrivit căreia un cetăţean nu ar fi fost lăsat de preşedintele secţiei de votare să-şi exercite dreptul la vot. În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de împiedicare a exercitării drepturilor electorale. Pentru aceeaşi infracţiune se fac cercetări şi într-un caz similar din Braşov", a declarat Dajbog.
Ea a precizat că procesul de vot în Penitenciarul Jilava a fost întrerupt temporar pentru a verifica încă o dată dacă faţă de persoanele care şi-au exprimat intenţia de a vota au fost emise sau nu hotărâri judecătoreşti definitive de interzicere a exercitării drepturilor electorale.
"În Brăila şi în Bucureşti se fac cercetări după ce doi alegători au reclamat că ar fi primit buletine deja ştampilate. Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Târgovişte au fost sesizaţi de către preşedintele unei secţii de votare cu privire la faptul că doi tineri i-au spus că li s-ar fi oferit bani pentru a vota. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de coruperea alegătorilor. În timpul audierii, tinerii au susţinut că a fost vorba de fapt de o glumă", a informat Monica Dajbog.