Explozie la centrala nucleară Fukushima 1. Alertă nucleară. Specialiștii compară deja Fukushima cu Cernobîl VIDEO

Explozie la centrala nucleară Fukushima 1. Alertă nucleară. Specialiștii compară deja Fukushima cu Cernobîl VIDEO
La centrala nucleară Fukushima 1 a avut loc o explozie, soldată cu mai mulți răniți, relatează agenția AFP.

Explozia semnalată de AFP nu a fost confirmată încă. În schimb, scurgerea a fost anunțată chiar de un purtător de cuvânt al companiei Tokyo Electric Power (TEPCO). Acesta a precizat însă că procesul de fuziune nucleară nu a fost declanşat, iar compania încearcă să obţină o creştere a nivelului apei pentru răcirea reactorului numărul 1, potrivit mediafax.ro.

Radioactivitate de 1.000 de ori peste valoarea normală a fost detectată sâmbătă dimineaţa în sala de control a reactorului 1 de la centrala nucleară Fukushima Nr.1 din nord-estul Japoniei, a anunţat agenţia Kyodo, care citează o comisie de securitate. De asemenea, radioactivitatea din jurul centraleu este de 20 de ori mai mare decât cea normală.

Guvernul a decis evacuarea populaţiei pe o rază de 10 kilometri în jurul centralei nucleare Fukushima 1 şi pe o rază de trei kilometri în zona centralei Fukushima 2, unde au fost înregistrate defecţiuni ale sistemelor de răcire a reactoarelor. Cele două centrale, care deservesc parţial regiunea Tokyo, sunt situate la circa 250 de kilometri nord de capitala niponă.

Cesiul, ca şi stronţiul, pot agrava riscul de cancer şi malformaţii genetice, în caz de expunere prelungită. Acesta, odată eliberat, este purtat de vânt ca un nor radioactiv și se depune la sol, pe tot traseul parcurs. Un asemenea nor radioactiv a apărut după explozia de la Cernobîl, din 1986, care apoi a survolat o suprafaţă ce se întinde din vestul fostei URSS până în Europa de Nord.

UPDATE Agenţia niponă pentru siguranţa nucleară şi industrială (NISA) a estimat sâmbătă că o fuziune nucleară „ar putea fi în curs" în reactorul numărul 1 al centralei nucleare de la Fukushima.

UPDATE Pereţii şi acoperişul centralei ar fi fost distruse de explozie. Specialiștii compară explozia de la Fukushima cu cea de la Cernobîl.

Iată relatări ale televiziunilor despre dezastrul de la Fukushima.

Comenteaza