Grădină ca-n rai la porţile Mănăşturului GALERIE FOTO

Grădină ca-n rai la porţile Mănăşturului GALERIE FOTO
Puţini clujeni ştiu că aproape de centrul oraşului lor se află o grădină agrobotanică, unică în România, cu plante din toată lumea şi chiar un eleşteu cu nuferi.

Specialiştii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) susţin că la anumite plante obiectivul lor "bate" Grădina Botanică. Acesta se află în partea de nord a terenului pe care sunt situate facultăţile USAMV, în spatele clădirii care va adăposti Banca de Gene.

Având în fundal betoanele Mănăşturului şi câteva blocuri răzleţe din cartierul Zorilor, pe
o suprafaţă de aproximativ 7 hectare pot fi admirate pâlcuri de flori în toate culorile pământului, umbrite pe alocuri de arbori seculari aranjaţi cu grijă după toate regulile artei, o grotă cu intrarea îmbrăcată în iederă şi în mijloc un heleşteu cu nuferi înfloriţi şi apa săgetată de peşti portocalii. "Noi îi spunem baltă. Are balta peşte!", zâmbeşte Silvia Ianc, inginer agronom, angajată de 16 ani în cadrul gradinii. "Eu fac de toate: am plantat şi semănat tot ce este aici, eu plivesc şi ud plantele, dar mă ocup şi de schimbul de seminţe", explică specialista. Echipa care se ocupă de grădină mai este formată din profesorul Andrei Stoie şi grădinarul Iovian Sântejudean.

"În locul clădirii de lângă grădină era o mănăstire catolică de călugăriţe, după care aici a funcţionat o şcoală agricolă pe la începutul secolului XIX", precizează istoricul Tudor Sălăgean. "Unii vizitatori ne povestesc că aici au făcut clasele I-IV", spune Silvia Ianc. Grădina Agrobotanică are ca specific faptul că aici se cultivă şi plante agricole, ca material didactic pentru studenţi şi pentru cercetare. Soiurile mai pretenţioase sunt mutate în anotimpul rece în sera instituţiei. "Când am venit eu aici era doar pajişte şi copaci. Acum toată lumea se miră ce minunăţie de grădină avem. Trec pe aici toţi oaspeţii universităţii, câţiva clujeni şi câteodată grupuri organizate de copii în excursie", explică specialista.

Pentru cele peste 1.500 de soiuri au făcut schimb de seminţe cu 350 de grădini botanice de pe toate continentele. "Cele mai căutate de la noi sunt cele din flora spontană, mai ales cele pe care noi le numim de stâncărie, la care, fără să mă laud, suntem mai tari decât Grădina Botanică. Floarea de colţ are mare căutare",a spus inginera. Vizitatorii norocoşi pot zări pe aici veveriţe, păsări, iepuri de câmp sau vulpi.

Parcul este în incinta USAMV, în partea de sus a proprietății de pe Calea Mănăștur. Intrarea este gratuită, iar programul este între 07:30 şi 15:30.

 

Etichete
Comenteaza