Video Foto „Greii" aviației, al doilea an la rând la Aeroportul Cluj pentru Aviation-Event 2023: „Clujul e în centrul lumii” / David Ciceo: „Principalul concurent este aeroportul din Debrecen”
- Scris de Sergiu Tămaș
- 23 Mar 2023, 20:17
- Eveniment
- Ascultă știrea
Cei mai importanți oameni ai aviației europene vin din nou la Cluj-Napoca, pentru al doilea an consecutiv la Aviation-Event 2023. Câtiva dintre participanți, inclusiv David Ciceo, directorul Aeroportului din Cluj, au prefațat evenimentul de mâine în cadrul unei conferințe de presă.
Aeroportul Internațional „Avram Iancu Cluj” a organizat astăzi o conferinţă de presă în avanpremiera celei de-a doua ediţii a prestigioasei sale conferinţe internaţionale Aviation-Event 2023 CLJ, conferință care va aduce la Cluj-Napoca, cei mai importanții directori de aeroporturi și companii aeriene din Europa. Astăzi au luat cuvântul câteva persoane cheie dintre cele care vor fi prezente mâine la eveniment.
Premieră la Cluj. Greii aviației vin pentru al doilea an la rând în oraș
„Ne bucurăm că vin la Cluj forțele aviației. Ne bucurăm că suntem primiți pentru a doua oară (al doilea an la rând - n. red.) după ediția din 2022. Nu s-a mai întâmplat asta până acum, iar de fiecare dată când ajungem aici descoperim un oraș vibrant și promitem că ne vom mai întoarce” a spus Marcel Riwalsky, CEO Aviation-Event, în deschiderea conferinței de presă.
„Prima ediție a fost un real succes cu dezbateri foarte bune, prietenii aviației ne-au cerut să continuăm (cu o nouă ediție - n. red), iar colegii de la aeroport a făcut o treabă foarte bună anul trecut și ne-am dorit să facem asta din nou. ACI (Airports Council International - Consiliul Internațional al Aeroporturilor) - Europa este foarte important pentru toate aeroporturile din Europa. Este mult mai important, deoarece România e parte din Uniunea Europeană, deci trebuie să respecte legislația europeană, directivele, iar ACI Europe și Olivier (director ACI Europa - n. red.) în mod special luptă pentu a proteja interesele aeroporturilor europene. Este o organizație foarte puternică și benefică pentru aviația din România. Munca lor este foarte importantă pentru aeroporturi, în mod special pentru cele din România respectiv Aeroportul din Cluj-Napoca. Când am avut probleme la nivel internațional, ACI Europa ne-a ajutat. Nu ne-a oferit doar consultanță ci și ajutor în diverse problem legale. ”, a spus David Ciceo, director general al Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj.
Ciceo: „Debrecen e principalul competitor al aeroportului din Cluj” / „Vrem competiție legală”
David Ciceo a fost întrebat și despre importanța aeroportului din Cluj, comparativ cu aeroportul din București și altele din apropiere.
„Cluj este al doilea aeroport din România. Sperăm să ajungem la 3 milioane de pasageri anul acesta. Avem 17 aeroporturi în România. Există competiție între aeroporturi. Fiecare aeroport este important pentru regiunea în care se află. Desigur că Bucureștiul nu e competitorul nostru principal, pentru că este la peste 400 de km distanța. Contribuim la dezvoltarea regională a județului, a orașului, a economiei locală și celei educaționale” a mai spus David Ciceo.
Întrebat de ZIUA DE CLUJ, care consideră că ar fi principalul concurent al Aeroportului din Cluj în 2023, David Ciceo a nominalizat Aeroportul din Debrecen, Ungaria.
„Este mare concurență în Transilvania, dar nu doar. Sunt vreo șase aeroporturi, dar cel mai mare este cel din Debrecen, Ungaria, deoarece se adresează aceleiași arie de acoperire - Catchment area. Aici mă refer la județele: Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș, iar de acolo vin și participanții nostri. Bineînțeles că acceptăm provocări, și din acest motiv încercăm și noi (Aeroportul din Cluj - n. red.) să fim foarte activi”, a declarat pentru Ziua de Cluj, David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.
„Avem competiție însă ne dorim competiție corectă, avem competiție nu doar cu aeroporturile din România, ci și cu aeroporturile din Europa. Când vrem să lansăm o nouă destinație, câteodată avem competiție cu multe aeroporturi din Europa. Trebuie să avem servicii bune, să ne asigurăm că acea companie aeriană nu riscă dacă vine la Cluj. Principalul nostru competitor este Aeroportul din Debrecen, Ungaria, care află la 200 kilometri distanță, pentru că ne adresăm acelorași pasageri, sunt activi ca oraș, ca aeroport, plătesc pentru autobuze din România. Acum 15 ani, Budapesta era principalul nostru competitor. Mulți pasageri mergeau acolo cu mașina. Câteodată, suntem nevoiți să facem demersuri legale legate de competiție. Ne dorim competiție, dar să fie legală”, a mai adăugat David Ciceo în cadrul conferinței dinaintea Aviation-Event 2023 CLJ.
„Clujul e în centrul lumii”
„Vreau să felicit conducerea Aeroportului din Cluj pentru organizarea acestui eveniment pentru al doilea an la rând. Dacă priviți spre hartă, puteți vedea clar faptul că orașul Cluj-Napoca este în centrul lumii. Nu e doar un grafic, ci este realitatea”, a spus Claudia Țapardel, fost membru al Parlamentului Europan și speaker global.
Aceasta va modera mâine un panel, în cadrul căreia se va discuta despre punctele de interes ale pieței aviației - digitalizare, sustenabilitate și experiența clienilor.
Aeroporturile pregătesc terenul pentru vacanțele din vară
„Este un moment interesant pentru această industria, am reușit să ieșim din devastarea produsă de pandemia Covid, iar traficul s-a dublat, dar totuși, anul trecut am avut cu cinci milioane de pasageri mai puțin față de perioada dinaintea crizei sanitare, deci revenirea nu e gata încă. Multe aeroporturi se pregătesc pentru vara acestui an și sunt sigur că în această vară, o mare parte din problem vor dispărea chiar dacă anumite aeroporturi încă vor avea probleme, cererea este foarte mare. Ne așteaptă o vară foarte bună (…) Aeroporturile trebuie să-și restabilească veniturile, suferă de lipsa banilor”, a adăugat și directorul Consiliului Internațional al Aeroporturilor (ACI) Europa, Olivier Jankovec.
David Ciceo a mai prefațat pe scurt evenimentul de mâine la care participă greii industriei și unde aceștia vor dezbate situația foarte complexă a aviației civile din acest an. Acesta a mai spus că provocarea cea mai mare pentru Aeroportul Cluj este de a finaliza „proiectele de 80 de milioane de euro până în 31 decembrie 2023. Terminalul de pasageri va fi extins, la fel și platformele, o remiză PSI, iar peste 50% din cele 80 de milioane de euro vin din fonduri europene”.
Speakerii acestei conferințe au fost domnul David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj, domnul Olivier Jankovec, Director General, Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) Europa, domnul Marcel Riwalsky, CEO, Aviation-Event şi doamna Ioana Papadopoulou - Director de comunicare și marketing, Aeroportul Internațional din Atena și Președinte al Consiliului de Administrație-Aviation-Event, care a moderat discuția.
Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj va organiza în 24 martie 2023 cea de-a doua ediție a prestigioasei sale conferințe internaționale de aviație Aviation-Event CLJ, desfășurată pentru prima dată în primăvara anului 2022, în colaborare cu Aviation-Event Conference, platformă specializată în organizarea unora dintre cele mai prestigioase conferinţe de aviaţie de la acest moment, pe plan european.
Conferinţa internaţională Aviation-Event 2023 CLJ, este unul dintre cele mai importante evenimente de aviaţie din România şi în plan european în 2023. În cadrul acesteia se vor aborda subiecte de interes privind starea redresării în contextul post-pandemie, planurile de reziliență a aviației europene, impactul și strategiile de atenuare a efectelor crizelor de combustibil și energie, până la provocările dezvoltării durabile a aviației din Europa Centrală și de Est.
Evenimentul va reuni profesionişti din domeniul aviaţiei civile de la nivel internaţional, reprezentanţi ai autorităţilor naţionale relevante şi directori de companii aeriene şi aeroporturi din Europa şi din România.
Conferința aduce la Cluj-Napoca cât mai mulți factori decidenți din industria aviației civile și din ecosistemul de reglementare pentru o serie de prezentări și dezbateri moderate interactiv, dar și oportunități de networking într-un cadru pitoresc renumit în întreaga lume, precum Transilvania, au transmis reprezentanții Aeroportului „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.