Şi în Marea Neagră s-ar putea crea valuri tsunami: Calatis şi Histria au fost înecate de asemenea fenomene

Şi în Marea Neagră s-ar putea crea valuri tsunami: Calatis şi Histria au fost înecate de asemenea fenomene
Directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, spune că cei care consideră că România este la adăpost de valuri tsunami se înşală grav.

"Foarte multă lume spune că nu este posibil să ai tsunami Marea Neagră. care ar fi ca un fel de vas inchis. Eu le recomand dânşilor, din punct de vedere fizic, să ia un lighean şi să facă valuri cu mâna în apă, să vadă cât de sunt de mari", a spus profesorul Gheorghe Mărmureanu, şeful Institutului de Fizică a Pământului, pentru ştirileprotv.ro.

Astfel de fenomene s-au întamplat de mai multe ori de-a lungul timpului, în zona Mării Negre. De pildă, potrivit profesorului Mărmureanu, în anul 105 înainte de Hristos, Calatisul, actuala Mangalie, a fost şters de pe faţa pământului de un tsunami. La fel s-a întamplat şi cu Cetatea Histria, pe timpul grecilor, care a dispărut sub ape după ce a fost măturată de valuri. Se mai presupune că la 1.500 Histria ar mai fi fost distrus în acelaşi mod.

Tsunami au mai fost ingregistrate si după cutremurul de la 31 martie 1901, de 7,2, tot pe placa tectonică Sabla şi care ar fi generat valuri de 3,5 metri.

 

Comenteaza