Video Foto În sfârșit! Turnul Pompierilor din Cluj va fi deschis publicului larg. Care este programul de vizitare

Lucrările de restaurare a monumentului istoric Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca au fost finalizate, iar vizitatorii vor putea să se bucure, în sfârșit, de priveliștea din vârful acestui obiectiv.

Turnul Pompierilor, situat pe strada Tipografiei, nr.17, își va deschide porțile oficial în această seară începând cu ora 19:00, anunță Primăria Cluj-Napoca.

Cladirea a fost finalizată la sfârșitul anului trecut, iar noua funcțiune este de turn de belvedere. Potrivit Primăriei, turnul va reprezenta un punct de atracție pentru clujeni și turiști, prin nivelul de belvedere de la partea superioară care permite vizualizarea unei panorame de 360° asupra orașului. Acesta va funcționa și ca un spațiu de vizitare, ce poate găzdui diverse expoziții permanente sau temporare, de mici dimensiuni.

Programul de vizitare este zilnic între orele 10:00-18:00, în perioada sezonului cald, iar în perioada cu temperaturi scăzute programul va funcționa între orele 09:00-17:00.

Lucrările de renovare au durat mai bine de șase ani.  Proiectul câștigător a fost selectat, în prima parte a anului 2017, în urma concursului internațional de soluții „Turnul celor trei vârste” organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România.

Prin măsurile de restaurare ale turnului s-au pus în valoare următoarele elemente:

  • Suprafețele originale ale zidăriei și finisajelor turnului medieval;
  • Detaliile de piatră cioplită ale turnului medieval, mai ales gurile de tragere și ancadramentele;
  • Înscrisurile și desenele de epocă pe suprafața pereților;
  • Porțiunea drumului de strajă a fost reabilitată astfel încât să se adapteze refuncționalizarea accesului și circulației istorice la cerințele de astăzi;
  • Au fost puse în valoare golurile laterale din interiorul turnului;
  • S-a înlocuit piramida de sticlă cu un nou segment alcătuit din două nivele, unul închis cu sticlă și unul deschis, care Permite accesul publicului și vizualizarea unei panorame de 360° asupra orașului;
  • Pentru ușurarea accesibilității vizitatorilor în turn inclusiv a persoanelor cu dizabilități s-a montat un ascensor de persoane, alături de o nouă scară de vizitare.

Urcarea în turn se poate face prin intermediul unui lift și pe scări. 

Istoria Turnului Pompierilor

Denumirea inițială a clădirii a fost Turnul Lăcătușilor și mai apoi Turnul Săpunarilor. A fost construită în anul 1574, ca parte a celei de a doua fortificații a orașului. În prezent, turnul a rămas printre puținele clădiri medievale de apărare a Clujului care încă rezistă.

Potrivit VisitCluj, din documentele vremii reiese că cetatea Cluj, în urma hotărârii Sfatului Oraşului, are începând cu anul 1585, observatori permanenţi pentru semnalizarea incendiilor, folosindu-se în acest scop Turnul Pompierilor.

Sute de ani mai târziu, în 1876, un incendiu devastator a distrus turnul împreună cu casele din jurul acestuia. Totuși, observatorul aflat în turn a reușit să se salveze cu ajutorul unei frânghii.

Reconstruit, turnul a fost înălțat cu încă două etaje și a fost utilizat în continuare, până în 1936, pentru observarea şi semnalizarea incendiilor, fiind cunoscut sub denumirea de “Turnul pompierilor” sau “Foişorul de foc”.

Comenteaza