Institutul Inimii este aproape de stop cardiac

Institutul Inimii este aproape de stop cardiac
200 de pacienţi bolnavi de inimă nu pot fi operaţi la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, din cauza lipsei fondurilor. Conducerea instituţiei medicale depune, astăzi, un memoriu la Ministerul Sănătăţii.

Subfinanţarea Institutului Inimii Nicolae Stăncioiu din Cluj-Napoca ar putea să-i omoare, la propriu, pe cei 200 de bolnavi înscrişi pe lista de aşteptare pentru a fi operaţi. Intervenţiile chirurgicale s-au sistat din cauza lipsei banilor.

Managementul Institutului Inimii susţine că ar fi nevoie de aproximativ un milion de lei pentru a interveni în cazul celor 200 de pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare. Banii ar putea să vină de la Ministerul Sănătăţii, ordonatorul principal de credite.

"În momentul în care nu sunt bani de programe, să cumpărăm medicamente sau să efectuăm proceduri medicale mai complicate devine imposibil. Nu putem deservi pacienţii. O intervenţie pe cord costă câteva mii de euro. Noi avem capacitatea să intervenim în cazul celor 200 de pacienţi. I-am putea opera în două luni, dacă am avea bani", a explicat, managerul Institutului, Tudor Simionescu.

Din cauză că o intervenţie pe cord costă câteva mii de euro, nu au existat pacienţi care să solicite o intervenţie pe care să o suporte din buzunarul propriu. "Suntem subfinanţaţi de la începutul anului, când situaţia a fost gravissimă, iar, în continuare, aceasta e reţeta către faliment. Am o senzaţie că suntem daţi la o parte şi nu-mi explic de ce", a arătat medicul.

Pentru a rezolva situaţia, conducerea Institutului Inimii, alături de Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CAS) Cluj, şi prefectura depun, astăzi, la Ministerul Sănătăţii, un memoriu. „Am facut toate demersurile pentru a obţine o distribuţie echitabilă a banilor. Noi suntem finanţaţi mai slab decât celelalte institute medicale din ţară. Sunt ferm convins că există centre cu aceeaşi capacitate, mai bine finanţate. Noi vrem o echitate în distribuţia fondurilor. Din trei luni am avut bani pentru două, iar o lună ar fi trebuit să închidem de tot institutul", a punctat Siminonescu. Din aceeaşi lipsă de fonduri, cei 521 de angajaţi ai institutului au rămas fără bonurile de masă aferente lunilor aprilie şi mai. Tichetele de masă vor apărea dacă vor fi bani.

"Nu sunt bani deocamdată. Tichetele de masă sunt un supliment de salariu în funcţie de posibilităţile financiare ale instituţiei medicale. În măsura în care situaţia finanaciară se va ameliora, vom acorda şi tichetele", a spus Simionescu.

În privinţa drepturilor angajaţilor, Sindicatul Sanitas se gândeşte să dea în judecată Ministerul Sănătăţii. "Avem în vedere deschiderea unei acţiuni în instanţă pentru încălcarea contractului de contractul colectiv de muncă. Acordul semnat cu Ministerul Sănătăţii prevede acordarea tichetelor de masă. Vom recurge la toate formele de protest sindical, care poate culmina şi cu greva generală", a admis, liderul Sindicatului Sanitas Cluj, Ştefan Roman.

 

Comenteaza