Învăţătoarea de la Sigismund Toduţă şi-a recunoscut vinovăţia: ce pedeapsă a primit
- Scris de Ziua de Cluj
- 23 Oct 2015, 14:58
- Eveniment
- Ascultă știrea
În acest fel, ea a acceptat pedeapsa stabilită pentru comportare abuzivă, de cinci luni de închisoare cu amânare și 60 de zile de muncă în folosul comunității, informează publicaţia clujust.ro.
În acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat se arată că "inculpata Chiorean Monica Elena a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei şi acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală. S-a încheiat acord de recunoaștere privind stabilirea pedepsei de 5 (cinci) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 296 alin. 1 C. p. Aplicarea pedepsei de 5 (cinci) luni închisoare a fost amânată pe termenul de supraveghere de 2 ani, conform art. 84 alin. 1 C. p.[...] În temeiul art. 85 alin. 1 lit. b C. p., inculpata va presta 60 (şaizeci) zile de muncă neremunerată în folosul Primăriei Mun. Cluj-Napoca sau Asociaţiei Filantropice Medical - Creştină „Christiana" Cluj".
Pe parcusrul celor doi ani de supravheghere învăţătoarea Monica Chiorean este obligată să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, precum şi întoarcerea sa, să comunice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Dosarul de urmărire penală şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost înaintate Judecătoriei Cluj-Napoca în vederea confirmării lui.
Învăţătoarea, înregistrată în timp ce urla la un elev
Scandalul a pornit la începutul lunii aprilie, după ce tatăl unei eleve din clasa I a pus în ghiozdanul acesteia un reportofon, cu ajutorul căruia Monica Chiorean a fost înregistrată în timp ce înjura copiii.
Ulterior, părinţii elevei au decis să-şi mute fiica la o altă şcoală, după care au sesizat Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, care a deschis o anchetă. În înregistrare, se aude cum învăţătoarea îl face nebun, tâmpit şi "jumătate de creier" pe un elev.
"Mă, tu eşti nebun la cap, unde dracu ai văzut, de ce scrii zero, mă, băiatule? Mă, tu eşti normal la cap? Tu eşti întreg la cap, unde dracu ai văzut tu cu zero? Tu nu îţi poţi reveni la nivelul colegilor tăi? Du-te naibii în pregătitoare, du-te în grădiniţă. Pleacă în pregătitoare. Incapabil să se concentreze. Mă, băiatule, tu eşti întreg? Unde îţi stă capul, vino dracului la catedră, să te păzesc ca pe un copil mic. Soarele cui l-a făcut de copil. Jumătate de creier. Vino aici cu scaunul să stai la masă, să fii supravegheat ca bebeluşii. Bebeluş", a spus învăţătoarea.
Aceasta i-a pus pe ceilalţi elevi să îi strige în cor colegului lor: "Trezeşte-te!". "Încă aşa ceva nu mi-a fost dat să văd în viaţa mea. Mă mir că nu dormi pe masă, tu te culci noaptea? Văd că sforăi în continuare fără sunet. Să mor io dacă înţeleg ce vrei să spui, după ce Dumnezeu mai vii la şcoală, ca să ai de unde să mergi acasă? Mă, tu eşti tâmpit de tot?", se mai aude în înregistrare.
Reacţii dure: faptele sale, intens criticate
Faptele sale au adus reacţii dure din partea Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Cluj, care a denunțat comportamentul ei şi a cerut demiterea sa. Membrii CJE Cluj au susţinut că este inadmisibil ca învățământul românesc să se confrunte cu astfel de situaţii, iar drepturile elevilor să fie încălcate de către cadre didactice. În opinia lor, faptele comise de învăţătoarea de la Liceul de Muzică "Sigismund Toduţă" reprezintă un abuz care ar putea avea repercursiuni severe în dezvoltarea copiilor.
Mai mult, i-au îndeamnat pe părinții elevului vătămat să intenteze o plângere penală împotriva învățătoarei, sub acuzarea de abuz în serviciu, șantaj și hărțuire a minorului fără capacitate de exercițiu. La rândul său, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că a cerut Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj suspendarea din funcţie a Monicăi Chiorean. În plus, ISJ Cluj a deschis o linie telefonică gratuită unde părinţii pot reclama comportamentul cadrelor didactice.
Învăţătoarea, sancţionată de Consiliul de Administraţia al şcolii doar cu tăierea salariului
În ciuda gravităţii faptelor comise de învăţătoare, Consiliul de Administraţie al Liceului de Muzică a hotărât, în urma votului secret, ca aceasta să fie sancţionată doar cu tăierea salariului cu 15% pe o durată de şase luni, deşi directorii şcolii au cerut excluderea sa din învăţământ. Decizia a provocat reacţii aprinse, în aceste condiţii directorul Vasile Sândean-Ovadiuc și directorul adjunct Tunde Kállay-Miklós înaintându-şi demisiile către Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj.
La rândul său, conducerea ISJ a condamnat ferm decizia CA de a nu-i desface contractul de muncă lui Chiorean, precizând că demisia celor doi este un act de onoare.