Laborator pentru depistarea drogurilor, în premieră naţională, la Cluj

Laborator pentru depistarea drogurilor, în premieră naţională, la Cluj
La Cluj va funcţiona un laborator pentru depistarea drogurilor, primul de acest gen din ţară. Un proiect de Hotărâre de Consiliu Local în acest sens va fi analizat în şedinţa deliberativului de săptămâna viitoare.

Laboratorul va funcţiona în cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai", la Facultatea de Chimie, iar analizele vor fi decontate de Primărie prin Poliţia Locală. După acreditarea laboratorului, o sumă de 40.000 de lei din bugetul local va fi plătită pentru contravaloarea analizelor de laborator.

Colaborarea vine la iniţiativa Brigadei de Combaterea Crimei Organizate (BCCO), iar şeful structurii, Horea Oltean, spune că este foarte dificil ca autorităţile statului să ţină pasul cu distribuitorii de droguri artificiale, aşa numitele "etnobotanice": nu doar pentru faptul că acestea se comercializează mai nou în mediul virtual, ci şi pentru faptul că lista substanţelor cu efecte psihoactive creşte de la zi la zi, iar laboratoarele nu sunt dotate pentru a le depista pe toate. "Până acum analizam substanţele la noi în laborator, dar acum sunt sute, şi vom cere sprijinul Facultăţii de Chimie pentru că are o dotare mai recentă şi mai sofisticată", spune Oltean pentru ziuadecj.ro. El spune că inspectorii BCCO au fost puşi în multe cazuri în situaţia în care au găsit droguri, dar nu au putut depista exact substanţa psihoactivă din componenţa acestora: "am reuşit doar să stabilim că nu e pe lista celor incluse ca interzise prin lege".

Astfel de analize se fac acum doar la Institutul Naţional de Criminalistică de la Bucureşti, "dar vrem ca la Cluj să facem mai mulţi paşi: am vrea să fie un proiect de studiere a tuturor substanţelor care apar, am luat legătura cu Psihiatria, cu Unitatea de Primire a Urgenţelor, să studiem apoi, să vedem ce substanţe au efecte psihoactive. Cei de la UPU ştiu pentru că le spun oamenii ce au consumat. Nici pe plan european nu sunt identificate toate substanţele, încercăm cu acest proiect ca să ţinem cât de cât pasul", spune Oltean.

"Laboratorul aparţine facultăţii de chimie, noi participăm la aceste analize doar după acreditarea lui. E primul astfel de laborator din ţară", spune primarul interimar Radu Moisin pentru ziuadecj.ro. "Evident că suma e alocată doar pentru probele şi analizele din Cluj-Napoca. Scopul e să susţinem instituţiile statului pentru prevenirea acestui fenomen, care s-a mutat din păcate pe Internet. Suntem cei mai determinaţi în a elimina definitiv acest flagel".

Comercializarea, deţinerea şi distribuirea plantelor stupefiante sau psihotrope a fost interzisă în decembrie 2010, pe o rază de 2.000 de metri faţă de unităţile de învăţământ, biserici sau alte instituţii religioase, ceea ce înseamnă, practic, că vânzarea acestora va fi interzisă în întreg oraşul. În schimb, comercializarea acestora, în special a drogurilor etnobotanice, s-a mutat pe Internet. Poliţia locală a încheiat un protocol de colaborare cu Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj şi a pus bazele înfiinţării unui laborator pilot pentru identificarea substanţelor cu efecte psihoactive, care va funcţiona în cadrul UBB. "Această iniţiativă este o premieră pe plan naţional", arată reprezentanţii Poliţiei Locale.

"Protocolul e pregătit şi va fi semnat săptămâna viitoare. Facultatea de chimie are deja personalul, spaţiul şi tehnica necesară, dar numa după semnarea protocolului se pot da detalii", a spus purtătorul de cuvânt al Universităţii "Babeş-Bolyai", Laura Irimieş.

Aprobarea sumei de 40.000 de lei pentru analizele de laborator ar urma să fie analizată săptămâna viitoare în plenul Consiliului Local.

Comenteaza