Lucrări inedite la Expo Transilvania. "Avem cea mai bună şcoală din lume" GALERIE FOTO
- Scris de Teodora Demian
- 29 Iun 2014, 13:37
- Eveniment
- Ascultă știrea

Lucrările conceptuale, cele mai spectaculoase
Indiferent de forma de prezentare a lucrărilor, studenții au încercat să transmită o emoție, să atragă atenția publicului asupra unei anumite temă. Printre cele mai inedite lucrări s-au numărat Omul Pufulete, sculptură ce vrea să atragă atenția asupra problemei obezității, sculptura intitulată "Dualitate", sugerând lupta interioară a ființei umane dintre bine și rău, dar și un ansamblu de cinci lucrări care ilustrează ipostazele umane, de la naștere și până la plecarea din această lume, numit "Cum ne vede pământul?".
Lucrările tehnice, mai ușor de înțeles
Deși lucrările conceptuale oferă un spectacol vizual mai pronunțat, rectorul UAD, Radu Solovostru, consideră că publicul este mai atras de lucrările care excelează la partea tehnică. "Unii excelează din punct de vedere tehnic și alții din punct de vedere conceptual. Există spectacolul oferit de ambele direcții, dar, în general, lumea ar fi tentată să guste cumva din spectacolul oferit din punct de vedere tehnic. Există și lucrările care trebuie parcurse încet, trebuie citite, trebuie verificate, trebuie stat, dincolo de momentul ăsta al vernisajului, care este un eveniment monden, mai mult. Și atunci ele trebuie parcurse încet, la pas și să intri în fiecare lucrare și să vezi ce se găsește în spatele imaginii", a spus acesta.
Prezentare inedită: cu lucrarea la purtător
Dacă ceilalți absolvenți au ales să-și prezinte arta în mod tradițional, una dintre studentele masterande a ales să "o ia la purtător" și să devină propria lucrare de diplomă. Clujenii care au luat cu asalt expoziția de prezentare a lucrărilor de absolvire a studenților UAD, au putut observa, plimbându-se printre ei, o apariție mai aparte: o tipă îmbrăcată doar într-un costum mulat pe corp, plin cu desene ale trupului uman.
"Am făcut un performance legat de ipostazele corporale, am ales să prezint corpul uman în două ipostaze: corpul meu, așa cum este el, tridimensional, funcțional, pur și simplu plimbându-mă prin Expo Transilvania, și corpul meu desenat, fragmentat, așa cum îl văd, cum e prezentat în alte imagini. Ideea este să atrag atenția asupra corpului, în condițiile în care toată lumea se plimbă, toată lumea este atentă la corpurile care merg pe aici, toată lumea stă și se uită la corpurile care se plimbă printre artă. Iar la mine efectul a fost cumva invers, nu se uitau fix datorită faptului că era genul ăsta de dualitate", și-a motivat Raluca Branea alegerea inedită de exprimare.
Ioan Sbârciu: "Avem cea mai bună școală din lume"
Președintele UAD, Ioan Sbârciu, a îndemnat studenții să prezinte, oriunde merg, facultatea absolvită ca fiind cea mai bună școală din lume. "Trebuie să vă învățați să ziceți că ați făcut cea mai bună școală din lume. Cei de la Cambridge, de la Oxford, de la Harvard, toți zic că au făcut cea mai bună școală. Așa trebuie să facți și voi, oriunde mergeți, spuneți-le că ați făcut cea mai bună școală din lume. Eu cred că școala noastră este cea mai bună și asta trebuie să credeți și voi. Și chiar dacă nu credeți, ziceți, iar în timp, poate veți ajunge să și credeți asta", a fost mesajul transmis de către acesta.