Marga: se ştia demult de mutarea eparhiei de Alba la Sibiu

Marga: se ştia demult de mutarea eparhiei de Alba la Sibiu
Mitropoliţii din Cluj şi Sibiu au fost de acord ca eparhia din Alba-Iulia să se mute administrativ de la Cluj la Sibiu, reiese dintr-o discuţie a celor doi ierarhi cu patriarhul Daniel, la ultima vizită la Cluj a acestuia din urmă, spune rectorul universităţii "Babeş-Bolyai", care a fost martor la discuţie.

 

"Trebuie spus un lucru. La ultima vizită a patriarhului la Cluj a fost o discuţie la care am participat, fără să fi fost implicat în ea, între mitropoliţii de Sibiu şi Cluj şi patriarh. Atunci era o înţelegere, că se va lua o măsură de reechilibrare a mărimii celor două mitropolii", a spus Marga pentru ziuadecj.ro.

El spune că, în consecinţă, decizia de rupere a eparhiei de Alba de la Cluj şi alipirea acesteia la Sibiu era "cunoscută de mai demult". "Se ştia bine că eparhiile de Deva - Hunedoara, de Alba Iulia, vor pleca la Sibiu", a spus rectorul, precizând că la discuţia amintită nu a fost luată în calcul şi eparhia din Oradea.

Întrebat dacă va da curs cererii teologului Radu Preda, care solicita ca UBB să retragă titlul de Doctor Honoris Causa conferit patriarhului Daniel, Marga a refuzat categoric această variantă. "N-a existat niciun precedent până la această oră. Nu sunt raţiuni acumulate petnru un astfel de gest. Nu cunosc astfel de acţiuni, nu s-a discutat niciodată aşa ceva", a spus el.

Daniel a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UBB în decembrie anul trecut, moment când a avut loc şi discuţia cu cei doi mitropoliţi de Cluj şi Sibiu. De altfel, Laudatio pentru patriarhul Daniel a fost citit chiar de mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, care predă la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj materia „spiritualitate" ce constituie şi tema de cercetare prin care s-a evidenţiat patriarhul Daniel.

Comenteaza