Mario Vargas Llosa ar putea preda la UBB

Mario Vargas Llosa ar putea preda la UBB
Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, ar putea preda cursuri la Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. El a explicat, pentru ZIUA
de CLUJ, că ar rămâne de stabilit criteriile pe care instituţia de învăţământ superior le-ar avea de îndeplinit în vederea acestui parteneriat.

Mario Vargas Llosa ar putea preda cursuri la Universitatea „Babeş - Bolyai" (UBB) ca visiting professor. Declaraţia a fost făcută, în exclusivitate, pentru ZIUA de CLUJ. Dascălii din universitate sunt neîncrezători în această posibilitate şi consideră că, în cel mai bun caz, laureatul premiului Nobel pentru Literatură ar putea susţine încă o conferinţă.

Scriitorul peruan a admis că există o posibilitate de a se reîntoarce la Cluj-Napoca din postura de profesor. „Aş putea să vin să predau la Cluj, de ce nu? Ar rămâne de stabilit criteriile pe care ar trebui să le îndeplinească universitatea", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Mario Vargas Llosa.

Aflat la Cluj-Napoca pentru trei zile, Vargas Llosa a primit titlul de Doctor Honoris Causa (DHC) din partea UBB.

Rectorul UBB a explicat, la rândul său, că prin acordarea distincţiei, Mario Vargas Llosa deja este profesor al celei mai prestigioase universităţi din ţară. "De acum, după acordarea disctincţiei de Doctor Honoris Causa, Mario Vargas Llosa e ca şi colegul nostru. Ne-ar face mare plăcere să-l avem aici, dar ar trebui convenit momentul din an în care să vină, pentru ca să-l poată urmări cât mai mulţi studenţi, ar trebui stabilite condiţii concrete. Domnia sa a ales să vină la Universitatea noastră deşi avea mai multe oferte din partea altor instituţii de învăţământ din lume. Mi-a mărturisit că a venit la Cluj şi din dorinţa de a descoperi România de Nord", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, rectorul UBB, Ioan Aurel Pop.

Pe de altă parte, profesorilor de la Facultatea de Litere nu le vină să creadă că l-ar putea avea coleg de catedră pe însuşi Mario Vargas Llosa. "Dacă va veni, evident că vom fi cu toţii la picioarele dânsului. Cred că i s-ar potrivi catedra de Spaniolă sau de Studii Hispanice, dar nu cred că o să predea. Din postura asta, de laureat al premiului Nobel, poţi, eventual, să ţii conferinţe, nu să ai cursuri. Universităţile americane le dau pe mâini laureaţilor Nobel secţii întregi, ca să le reformeze. Pe un om de talia lui nu-l mai ţii ca profesor. Nu l-am face profesor, dar nici decan să-l ucidem cu procedurile administrative", a arătat profesorul Corin Braga, decanul Facultăţii de Litere din cadrul UBB.

Peste 2.000 de persoane au participat, marţi, la dialogul dintre Mario Vargas Llosa şi Gabriel Liiceanu, organizat sub forma unei conferinţe, la Facultatea de Litere. Scriitorul peruan s-a dezvăluit audienţei şi a vorbit, timp de aproape două ore, despre iubire, politică, religie şi literatură. Conferinţa a fost urmată de o sesiune de autografe la care au participat aproximativ 500 de persoane.

 

Comenteaza