Marş împotriva construirii crematoriului uman în Cimitirul Mănăștur, mâine

Marş împotriva construirii crematoriului uman în Cimitirul Mănăștur, mâine
Clujenii sunt aşteptaţi să participe mâine, de la ora 14, la un marș de protest împotriva construirii unui crematoriu uman în Cimitirul Mănăștur. Protestul este organizat de fostul parlamentar Mircia Giurgiu.

Marșul va începe de la Biserica Adormirea Maicii Domnului, de pe strada Govora și va urma traseul Cimitirul Mănăştur - strada Govora - Calea Mănăştur - Calea Moţilor - Primăria Municipiului Cluj-Napoca - strada Memorandumului - Piaţa Unirii - Bulevardul 21 Decembrie 1989 - Prefectura Judeţului Cluj. Este acelaşi traseu pe care a mai fost organizat un "marş al tăcerii" împotriva construirii crematoriului, în urmă cu un an.

Protestatarii vor depune memorii prin care își vor explica nemulțumirile, la Primăria Cluj-Napoca și la Prefectura Cluj.

"Nemulțumirile sunt legate de sentința prin care Justiția clujeană a anulat hotărârea de consiliu local, prin care era revocată asocierea dintre firma de apartament care dorește să amenajeze acest crematoriu și administrația locală. Considerăm că această sentință nesocotește drepturile consacrate de legislația europeană, în Constituție și în alte legi, referitoare la un mediu sănătos. Aceste drepturi fundamentale ale omului au prioritate față de interesele comerciale ale unei companii private. Crematoriul ar urma să fie construit la o distanță de 35 de metri de cea mai apropiată locuință. În zonă există unități de educație care au peste 5.000 de elevi, iar sănătatea acestora riscă să fie grav afectată, dacă acest crematoriu va fi pus în funcțiune. Activitatea acestui adevărat "Auschwitz de Cluj" va avea un impact deosebit de grav asupra întregului oraș, dar, prin noxele nocive emise (mercur și furani), afectează o zonă mult mai largă decât cea a muncipiului Cluj-Napoca", se arată într-un comunicat remis presei.

Citeşte şi Tribunalul Cluj: Crematoriul din Mănăştur rămâne valabil

 

Comenteaza