Mechel invocă datorii de 120 milioane de euro şi cere insolvenţa

Mechel invocă datorii de 120 milioane de euro şi cere insolvenţa
Insolvenţa Mechel este cerută de şase creditori, precum şi de reprezentanţii companiei ruseşti. Mechel invocă datorii de circa 120 de milioane de euro pe nu le poate plăti şi arată că a ajuns în această situaţie şi din cauza unor practici de utilizare a schemelor „gri” la efectuarea importurilor de oţel- beton în România.

Combinatul Mechel a început disponibilizările încă din toamna anului trecut, apoi a oprit producţia, în prezent mai fiind angajate aproximativ 300 de persoane care asigură mentenanţa în speranţa că noul investitor, Nikarom, va relua activitatea. Între timp, la Tribunalul Comercial Cluj au fost depuse şapte cereri de declanşare a procedurii insolvenţei Mechel, unda aparţinând chiar reprezentanţilor companiei ruseşti. Mechel arată în cererea depusă la instanţă că are datorii de 3.324.852 lei către salariaţi, creanţe garantate către Mechel International Holding de 215.138.067 lei, datorii înregistrate la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în valoare de 106.564.321 lei, datorii către Primăria Câmpia Turzii de 2.060.951 lei, plus 254.738.703 lei datorii către diverse firme. În total, e vorba de 581.826.894 lei, adică aproximativ 120 de milioane de euro.

Reprezentanţii Mechel mai arată în cererea de declanşare a procedurii insolvenţei că deţine imobile în valoare de 60.392.986 lei şi mijloace fixe de 117.268.087 lei. Prin urmare, conform propriei evaluări a companiei, datoriile nu pot fi acoperite integral, pentru că valoarea bunurilor nu acoperă debitul de aproape 600 de milioane de lei. Conducerea Mechel explică şi motivele care au dus la incapacitatea de plată: „Înafara restrângerii drastice a pieţei de desfacere, activitatea întreprinderii a fost afectată şi de alţi factori economici: creşterea preţului la energie electrică datorită noilor norme UE, existenţa în România a unor practici de utilizare a schemelor "gri" la efectuarea importurilor de oţel beton, ceea ce conduce la înregistrarea pierderilor de către Mechel Câmpia Turzii, unul dintre cei mai mari producători autohtoni de aceste produse".

Celelate cereri prin care se solicită insolvenţa Mechel au fost depuse de SC Elektro România SRL, SC Laminorul SA, Rematinvest SRL Cluj-Napoca, Southern Kuzbas Coal Company, Zonelin Limited Cipru şi Rochem Impex SRL. De exemplu, SC Elektro România SRL are de recuperat 78.207 lei plus penalităţi de întârziere pentru un contract de furnizare-cumpărare semnat cu Mechel în 26 septembrie 2011. Mechel a fost notificată, fără succes, de mai multe ori, arată reprezentanţii SC Elektro România SRL. Creanţa la SC Laminorul SA este mult mai mare, de 14.055.355 lei, reprezentanţii societăţii cerând şi numirea RVA Insolvency ca administrator judiciar provizoriu la Mechel. În februarie 2013 Mechel ar recunoscut suma datorată, se arată în cererea de la instanţă. Banii provin dintr-un contract de furnizare.

O altă firmă la care Mechel are datorii consistente este Rematinvest SRL Cluj-Napoca, care ar avea de recuperat 2.546.777 USD, plus o pierdere de 11.283 lei, ca rezultat al neonorării unui contract de vânzare-cumpărare. Firma mai cere cheltuieli de judecată în valoare de 154.335 lei. Litigiile dintre cele două societăţi au pornit de la un contract de vânzare cumpărare, semnat în 2008, pentru vânzarea către Rematinvest a bunurilor rezultate din dezafectarea instalaţiilor şi utilajelor secţiei Laminorul 4, respectiv 15.000 de tone de fier vechi şi 80 de tone de motoare electrice şi transformatoare. Contractul a fost rezoluţionat din culpa Mechel, fapt dovedit în instanţă printr-o hotărâre definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Creditorul cel mai mare din lista celor care au depus cereri la tribunalul Comercial este Southern Kuzbas Coal Companz, din Rusia, care solicită insolvenţa Mechel pentru o creanţă de 143.384.391 lei (aproximativ 41 milioane USD), provenind dintr-un contract de împrumut prin care a creditat combinatul din Câmpia Turzii. Împrumutul propriu-zis se ridică la suma de 34 milioane USD şi era scadent în 30 iunie 2012. Având în vedere că banii nu au fost înapoiaţi la timp, firma rusească a calculat şi dobânzi de 6,8 milioane de USD. Ceilalţi doi creditori care cer insolvenţa sunt Zonelin Limited Cipru, care invocă un contract prin care a împrumutat Mechel cu 11.255.846 euro şi Rochem Impex SRL, care are de recuperat 124.441 lei, fiind unul din furnizorii neplătiţi de combinat.

Tribunalul Cluj urmează să se pronunţe asupra celor şapte cereri

 

Comenteaza