Medicamentele compensate ar putea dispărea de pe piaţă VIDEO

Medicamentele compensate ar putea dispărea de pe piaţă VIDEO
Inca o veste proasta pentru bolnavi, mai ales pentru pensionari. Medicamentele compensate ar putea dispărea de pe piaţă. Producătorii de medicamente susţin că taxa pe care trebuie să o plătească pentru acestea este mult prea mare. Dacă guvernul nu va recalcula taxa clawback, mai precis sa o reduca de la jumatate, producătorii spun vor renunţa la o parte din medicamentele compensate. Daca acest lucru se va intampla, de exemplu pentru un medicament pentru cancer care acum se vinde cu 200 de lei bolnavii ar trebui sa scoata din buzunar 500 de lei

Spre exemplu, pentru o cutie de Diurex compensată, persoanele care au probleme cu tensiunea plătesc în acest moment 2,30 lei. După 25 mai, bolnavii ar putea ajunge să achite preţul întreg, şi anume 23 de lei. Diferenţa este una semnificativă, de peste 20 de lei.

In prezent producatorii platesc pentru medicamentele compensate, catre satatul roman , o taxa de 40 la suta din cifra de afaceri. Acestia sustin ca taxa clawback ar trebuie sa fie de doar 20 la suta . In cay contrar , multi producatori risca sa intre in faliment

"Noi solicităm guvernului Victor Ponta împreună cu producătorii să găsească o formulă de clawback care să fie sustenabilă. Pacienţii trebuie să se aştepte, nu este o ameninţare, nu este un şantaj, este o realitate, la dispariţia în continuare a medicamentelor cu care ei sunt obişnuiţi", spune Dragoş Damian, preşedinte Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice.

Lipsa compensatelor îi va duce pe mulţi în situaţia de a nu-şi mai permite să-şi cumpere medicamente.

 

Dispariţia medicamentelor cu preţ scăzut va afecta inclusiv aprovizionarea farmaciilor.

"Ar fi într-adevăr o problemă şi nu este plăcut. Nu avem atâtea variante să asigurăm pacienţii Problema este dacă se retrag mai mulţi producători sau producători care au poziţii sau o cotă de piaţă destul de ridicată pentru că acolo înseamnă perturbaţii de aprovizionare cu medicamente, de eliberare căter pacienţi, pun pacienţii pe drumuri să caute în mai multe farmacii, într-adevăr este neplăcut", spune Iacob Speranţa, farmacist.

Producătorii de medicamente iau în calcul şi scoaterea din fabricaţie a medicamentelor care le produc costuri prea mari din cauza taxei clawback.

 

Comenteaza