Motivele arestării lui Apostu

Motivele arestării lui Apostu
Instanţa Curţii de Apel a considerat că primarul Sorin Apostu ar fi pregătit săvârşirea unei noi infracţiuni.


Surse judiciare au declarat pentru ZIUA de CLUJ că hotărârea de arestare preventivă a primarului se bazează pe trei alineate ale articolului privind arestarea preventivă din Codul de Procedură Penală. Potrivit unuia dintre alineate, "există date că inculpatul pregăteşte săvârşirea unei noi infracţiuni". Avocaţii primarului au atacat cu recurs hotărârea Curţii de Apel, acesta urmând să se judece la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Motivarea hotărârii de arestare preventivă a Curţii de Apel este în curs de redactare, urmând să fie făcută publică în cursul zilei de azi. Surse judiciare au declarat pentru ZIUA de CLUJ că motivele legale pentru care Apostu a fost arestat pentru 29 de zile se regăsesc la literele b, c şi f ale articolului 148 privind "condiţiile şi cazurile în care se dispune arestarea inculpatului" din Codul de Procedură Penală (CPP). Astfel, potrivit alineatelor din CPP invocate de instanţă pentru arestarea primarului, acesta ar fi încercat să influenţeze martori şi să distrugă probe. Presa centrală a publicat informaţii pe surse potrivit cărora, imediat după arestarea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, primarul s-ar fi întâlnit cu un şef din Poliţia Cluj şi ar fi distrus mai multe documente care îl incriminau. De asemenea, instanţa Curţii a considerat că Apostu a pregătit săvârşirea unei noi infracţiuni.

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ, care îl reprezintă pe Apostu, a confirmat că măsura arestării s-a luat din trei motive: "Atât pentru că exista indicii că ar încerca să zădărnicească aflarea adevărului, cât şi pentru că ar urma să săvârşească şi alte fapte de aceeaşi natură şi că, de asemenea, ar reprezenta un pericol pentru ordinea publică". Avocatul a fost surprins de decizia instanţei. "Singura probă a procurorilor este o declaraţie de învinuit, a Aspaziei Droniuc, ceea ce spune multe despre acest dosar. Sunt foarte curios să văd motivarea dosarului. Nu se aştepta nici Sorin Apostu şi nici eu la această hotărâre", a spus Mateuţ.

În dosar mai sunt cercetaţi oamenii de afaceri Simion Mureşan, acţionar al firmei Electrogrup, care a câştigat licitaţia pentru montarea de camere video în oraş, Mustafa Bekar, unul dintre asociaţii firmei Kiat Group, care a câştigat contractul de 140 de milioane de euro pentru asfaltarea drumurilor din oraş, Aspazia Droniuc, patroana firmei Frarom Agent de Asigurare, şi Călin Stoia, directorul societăţii Brantner-Vereş, care asigură salubritatea pentru jumătate din oraş. Stoia a fost arestat preventiv alături de primar. Procurorii susţin că edilul ar fi luat mită prin contractele de asistenţă juridică încheiate între firmele învinuiţilor şi soţia lui Apostu, care este avocat. Aceasta a fost pusă sub acuzare pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită.

"Stau şi mă întreb şi eu care este finalitatea cazului de corupţie. Soţia lui Apostu a semnat acte de consultanţă ca primarul Apostu să facă ce? Primăria Cluj a semnat acele contracte de adjucecare a licitaţiilor abia după ce instanţa de judecată a soluţionat irevocabil contestaţiile depuse de societăţile nemulţumite. Şi, în plus, contractul pentru salubrizare nici măcar nu l-a semnat Apostu, ci unul dintre viceprimari", a spus avocatul Mateuţ.

Ce spune articolul 148 din Codul de Procedură Penală

Când se ia măsura arestării preventive:

b) există date că inculpatul încearcă să zădărnicească în mod direct sau indirect aflarea adevărului prin influenţarea unei părţi, a unui martor sau expert ori prin distrugerea, alterarea sau sustragerea mijloacelor materiale de probă;

c) există date că inculpatul pregăteşte săvârşirea unei noi infracţiuni;

f) inculpatul a săvârşit o infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani şi există probe că lăsarea sa în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.

 

Comenteaza