Pe banii părinților sau cu job part-time. Studenții, obligați să găsească surse alternative de venit pentru a face față cheltuielilor din Cluj

Pe banii părinților sau cu job part-time. Studenții, obligați să găsească surse alternative de venit pentru a face față cheltuielilor din Cluj
Căminele studențești existente în Cluj nu acoperă nici pe departe solicitările de cazare

Una dintre principalele provocări cu care se confruntă studenții la Cluj este costul foarte ridicat al vieții în orașul de pe Someș. Așa că mulți dintre cei ajunși aici la facultate depind ori de banii părinților, ori de veniturile pe care le pot obține dintr-un job part time sau chiar full time.

Mulți dintre studenți apelează la un job part-time, chiar dacă nu e în domeniul în care studiază.

Iulian este un student în anul I la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA). Imediat după ce a început studiile, a reușit să obțină un job part-time la KFC și lucrează opt ore pe zi, însă doar vineri, sâmbătă și duminică. Salariul este de 1.200 de lei lunar. Nu foarte mare, dar îl ajută să își acopere măcar o parte dintre cheltuieli.„Având în vedere că trebuie să lucrez doar la sfârșit de săptămână, consider că e un salariu destul de atractiv și mă ajută în a fi mai independent, să nu depind așa de mult de părinții mei”, ne-a povestit Iulian.

Tânărul stă în chirie și împarte cu un prieten apartamentul de două camere din cartierul Gheorgheni, pentru care cei doi plătesc împreună 360 de euro lunar. Întreținerea costă în jur de 160 de lei/lună. Iulian ne-a mai spus că, pe moment, evită ieșirile în oraș deoarece dorește să economisească banii munciți, de care va avea nevoie anul viitor, când dorește să aplice pentru o bursă Erasmus în străinăte.

Andrei e student în anul I la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), dar în prezent nu are un job. A lucrat în trecut la un lanț de fast-food și la un supermarket, unde era remunerat cu salariul de minim pe economie, aproximativ 1.300 de lei/lună. Andrei este pasionat de fotografie, așa că obișnuiește să facă poze cu diverse ocazii, unde câștigă de la 300 de lei/eveniment. ,,Aș zice că fotografiatul îmi place cel mai mult atunci când vine vorba de joburile pe care le-am avut. De multe ori am fost pus în situații care mă depășeau, dar am reușit să improvizez și să mă descurc”, ne-a povestit acesta. Andrei e clujean, așa că locuiește alături de părinții săi și nu are alte cheltuieli.

Părinții fac eforturi ca să își țină copii la facultate, în Cluj

Alți studenți depind încă de banii pe care părinții reușesc să îi trimită la Cluj. Denisa, studentă în anul I la FSPAC nu a reușit încă să-și găsească un job și primește ajutor financiar din partea părinților. Tânăra locuiește în chirie într-un apartament din cartierul Iris, alături de doi prieteni. Prețul chiriei se ridică la 400 de euro, dar, având în vedere că împarte apartamentul cu alte două persoane, fiecare are de plătit aproximativ 133 de euro/lună. În ceea ce privește întreținerea, cheltuielile ajung la 250 de lei/persoană în fiecare lună. Denisa ne-a spus că, în afară de costurile cu apartamentul, mai cheltuie bani atunci când iese în oraș cu prietenii sau pe mâncare, “dar asta se întâmplă mai rar deoarece aduc mâncare gata gătită de acasă”.

(Reporter: Daniel Cucu)

Comenteaza