Precedent pe piaţa de capital: instanţa stabileşte că RASDAQ este nereglementată şi obligă o firmă din Cluj să accepte ieşirea din acţionariat

Precedent pe piaţa de capital: instanţa stabileşte că RASDAQ este nereglementată şi obligă o firmă din Cluj să accepte ieşirea din acţionariat
Procesul de retragere a doi acţionari minoritari de la Arta Culinară SA Cluj a fost câştigat în instanţă. Decizia este considerată un precedent, „deoarece confirmă împrejurarea că RASDAQ nu este o piaţă reglementată", spun avocaţii de la casa de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu.


">

Iniţial societatea le-a refuzat celor doi acţionari retragerea pe motiv că aceştia ar fi putut oricând să se retragă din societate prin vânzarea participaţiei deţinute în mod liber pe piaţă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat în 22 iunie decizia pronunţată de către Curtea de Apel Cluj prin care instanţa de apel recunoştea dreptul de retragere al acţionarilor nemulţumiţi de operaţiunea de fuziune prin care trecuse societatea.

„Echipa ZRP a reuşit să convingă instanţele judecătoreşti că, indiferent de inexistenţa unor dispoziţii legale clare în această materie, ceea ce trebuie să prevaleze este dreptul fundamental al acţionarului de a se retrage dintr-o societate a cărei activitate nu mai corespunde cu raţiunea pentru care a devenit acţionar, drept de retragere care trebuie să poată fi exercitat în mod efectiv", explică avocaţii într-un comunicat de presă.

 

„Deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ale Curţii de Apel Cluj instituie un precedent şi marchează începutul unei practici în materie. Ambele instanţe au confirmat că statutul juridic actual al pieţei RASDAQ nu permite încadrarea acesteia în noţiunea de piaţă reglementată, aspect care fusese de altfel tranşat anterior şi de către CNVM (Comisia Naţională de Valori Mobiliare-n.red.), autoritatea de reglementare în materie, prin mai multe puncte de vedere comunicate în alte litigii aflate pe rolul instanţelor", mai explică avocaţii. Ei spun că decizia instanţei a instituit un precedent „care ar putea permite de acum înainte oricărui acţionar al unei societăţi tranzacţionate pe piaţa RASDAQ, care nu a fost de acord cu decizia adunării generale privind fuziunea sau divizarea societăţii şi care doreşte să se retragă, să poată obliga societatea să-i răscumpere acţiunile deţinute la un preţ cât mai aproape de valoarea lor reală". În lipsa soluţiei favorabile a instanţei, cei doi acţionari ar fi trebuit să aştepte, cel puţin 23 de ani pentru a se retrage din societate prin vânzarea întregii participaţii pe piaţa RASDAQ la un preţ de peste 10 ori mai mic faţă de cel din raportul de fuziune".

Comenteaza