Primarul Clujului, propus pentru arestare pe 29 de zile

Primarul Clujului, propus pentru arestare pe 29 de zile
9 noiembrie 2011, zi nebună la Cluj. Descinderi la Primărie, la locuinţa primarului şi la biroul de avocatură al soţiei acestuia. Audieri până în miez de noapte, saci de documente ridicate şi scenarii adăugate la o zvonistică specifică unei astfel de zile. Clujul, epicentrul unui cutremur politic de proporţii. Conform avocatului Gheorghiță Mateuţ, primarul Apostu este învinuit de luare de mită. DNA a anunțat că ”la data de 10 noiembrie 2011, inculpatul Apostu Sorin este prezentat la Curtea de Apel Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile”

Primarul Sorin Apostu (PDL) şi soţia sa, Monica, de profesie avocat, au fost duşi ieri, separat, de către procurori la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj. Apostu a fost urcat în duba DNA în curtea Primăriei, iar soţia a fost ridicată de la biroul de avocatură. Procurorii au ieşit din ambele locaţii cu teancuri de documente. Aseară, în jurul orei 22:30, avocatul lui Sorin Apostu, Gheorghiţă Mateuţ, a confirmat reţinerea pentru 24 de ore a clientului său, sub învinuirea de luare de mită. În cursul zilei de astăzi primarul va fi audiat în instanţă cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Procurorii şi ofiţerii judiciari de la DNA au descins ieri dimineaţă atât în cabinetul primarului, cât şi la casa acestuia de pe strada Ineu. În jurul orei 13:30, Sorin Apostu a plecat de acasă în maşina personală, însoţit de anchetatori, şi a mers la Primărie. Apostu a ales să ajungă în biroul său printr-o uşă lăturalnică, pentru a evita să fie văzut intrând însoţit de procurori pe poarta principală a Primăriei. Odată cu venirea primarului în instituţie, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu, a declarat că procurorii fac verificări de faţă cu edilul. "Este vorba de un dosar, dar nu avem dreptul legal să oferim relaţii. Motivele prezenţei procurorilor în Primărie vi le vor oferi cei de la Parchet. Se fac verificări ale documentelor şi suporturilor electronice din biroul primarului. Împreună cu primarul, procurorii au intrat prin spate în clădirea Primăriei", a spus Buzatu.

În timp ce era în derulare percheziţia de la Primărie, o echipă de anchetatori de la DNA a descins şi la cabinetul de avocatură al soţiei primarului, Monica Apostu. Aceasta a fost dusă la sediul DNA Cluj cu o oră înainte ca soţul ei să ajungă în acelaşi loc. Apostu a plecat de la Primărie în duba DNA, flancat de ofiţeri. Aceştia au ridicat din instituţie mai multe cutii cu documentaţii de la mai multe licitaţii. De asemenea, procurorii au ieşit din cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu cu un sac de hârtii şi cu documente pe suporturi electronice. Viceprimarul Radu Moisin a fost chemat din concediu pentru a prelua frâiele primăriei, el fiind şocat de cele întâmplate: "Nu am nimic de declarat". Unul dintre avocaţii angajaţi de Apostu, celebrul Gheorghiţă Mateuţ, a declarat înainte de a intra la DNA că "s-a început urmărirea penală din moment ce au fost precheziţii".

Surse judiciare spun că percheziţiile de ieri au legătură cu arestarea, în cursul săptămânii trecute, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), Radu Bica (PDL). De altfel, avocaţii Anatol Pânzaru şi Gheorghiţă Mateuţ, care îi reprezintă pe soţii Apostu, sunt şi apărătorii lui Bica. Procurorii au precizat în propunerea de arestare a lui Bica că dosarul acestuia este disjuns din alt dosar în care se anchetau fapte de corupţie din 2009, legate de administratorul firmei Frarom Import Export, Aspazia Droniuc, apropiată a unor membri importanţi din PDL. Chiar vicepreşedintele CJ a spus că a împrumutat de la ea banii pentru care este acuzat de mită deoarece este în relaţii de amiciţie cu Droniuc din 2008. Procurorii susţin că Radu Bica a acceptat mită 25.000 de euro pentru a ajuta societatea Frarom să câştige contractul de mentenanţă pentru stadionul Cluj Arena. Surse judiciare spun că firma Aspaziei Droniuc a beneficiat de consultanţă din partea soţiei primarului. Potrivit declaraţiei de avere a primarului Sorin Apostu, soţia sa a câştigat în ultimii doi ani peste 230.000 lei, respectiv peste 400.000 de lei.

Atât la Primăria clujeană, cât şi la casa primarului Apostu, procurorii au căutat şi ridicat documente privind licitaţiile pentru întreţinerea spaţiilor verzi, pentru colectarea selectivă a gunoiului menajer, pentru instalarea camerelor video de supraveghere din oraş şi pentru contractul de întreţinere a drumurilor din municipiu. Cea mai recentă dintre licitaţiile verificate este cea câştigată de societatea Rosal, aparţinând deputatului PDL Silviu Prigoană. Aceasta şi-a adjudecat în septembrie licitaţia organizată de Primăria Cluj-Napoca pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din municipiu, cu o ofertă totală de 34 de milioane de lei. Preşedintele comisiei de licitaţie a fost viceprimarul Laszlo Attila, care a dat explicaţii procurorilor în cadrul percheziţiei de la cabinetul primarului. Rosal şi-a adjudecat licitaţia deoarece a avut preţul cel mai mic. Astfel, pentru primul lot, oferta câştigătoare a fost de 14 milioane de lei, iar pentru cel de-al doilea lot, de 20 de milioane de lei, în timp ce firma Romprest a avut preţuri de 14,7 milioane de lei, respectiv 21,1 milioane de lei. La licitaţie s-a mai înscris firma clujeană Rasimo, aparţinând omului de afaceri Radu Vlas, însă a fost descalificată deoarece sumele oferite erau mai mari decât cele estimate de municipalitate.

Licitaţia privind colectarea selectivă a deşeurilor s-a "plimbat" timp de un an şi jumătate prin instanţe, din cauza contestaţiilor depuse de toate cele trei firme participante: ASA Servicii Ecologice, Rosal şi Brantner-Vereş. Ultimele două s-au retras din proces, dosarul fiind dus până la capăt de ASA Servicii. Instanţa a respins acţiunea şi a menţinut rezultatul dat de Primărie, şi anume atribuirea a câte jumătate din oraş firmelor Rosal şi Brantner-Vereş. "Mă bucur că a primat interesul clujenilor în momentul în care instanţa a decis respingerea contestaţii societăţii ASA Servicii Ecologice. Noi am selectat câştigătorul în aşa fel încât cetăţenii să plătească un preţ decent pentru serviciile de salubritate menajeră, acum mai bine de un an de zile", a spus Apostu, la finalul procesului.

Licitaţia pentru instalarea camerelor de supraveghere a fost câştigată în 2010 de Electrogrup, care a închiriat Primăriei 300 de camere video. Iniţial, firma a împrumutat cu titlu gratuit 25 de camere în cadrul unui proiect pilot. La licitaţia câştigată de Electrogrup, caietul de sarcini prevedea ca firma câştigătoare să mai fi derulat astfel de proiecte în ultimii trei ani. În prima fază, trei firme au depus contestaţii referitoare la caietul de sarcini, respinse însă de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC). La licitaţie, pe lângă Electrogrup a mai depus ofertă şi un consorţiu de cinci firme, condus de SVF Management. Societatea Electrogrup a câştigat procedura deoarece a oferit preţul cel mai mic de închiriere, de 179 de lei pe lună pentru o cameră. În documentaţia de licitaţia s-a prevăzut că "ofertantul trebuie să facă dovada unor contracte derulate în ultimii 3 ani, al căror obiect să îl constituie prestarea de servicii de transmisii de date de tipul celor solicitate". Mai mult, în documentaţie se solicita acelaşi tip de sisteme electronice precum cele instalate deja de Electrogrup în programul pilot.

Licitaţia privind contractul de asfaltare a drumurilor din oraş a fost atribuit, la sfârşitul lui 2010, către asocierea firmelor Kiat Group şi Diferit, ca urmare a unei decizii a Curţii de Apel Cluj. Aceasta a admis plângerea municipalităţii împotriva unei decizii anterioare a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care dăduse dreptate altor două societăţi participante la licitaţie. Grup Arcons şi Euro Form au contestat o serie de prevederi din caietul de sarcini, iar CNSC a decis că plângerea lor este întemeiată. Alte două firme, Tehnologica Radion şi Construct Perom, au atacat procedura Primăriei în acelaşi dosar de la instanţă. Asocierea câştigătoare Kiat-Diferit a intervenit în dosar de partea municipalităţii, care a câştigat procesul prin decizia irevocabilă din 4 noiembrie 2010. Contractul pentru întreţinerea drumurilor a fost evaluat la 140 de milioane de euro.

Gulerele albe, audiate la DNA

Simion Mureşan, unul dintre cei doi asociaţi ai Electrogrup, Călin Stoia, directorul general al Brantner România, societate care deţine 50% din contractul de salubrizare şi deszăpezire a municipiului Cluj-Napoca, şi încă un om de afaceri de origine străină, care ar putea fi, conform informaţiilor ZIUA de CLUJ, Mustafa Bekar, se află în audieri la această oră la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Cluj.

 

Comenteaza