Procesul lui Apostu a luat sfârşit: vine sentinţa

Procesul lui Apostu a luat sfârşit: vine sentinţa
Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, soţia acestuia, Monica Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia aşteaptă sentinţa Curţii de Apel Mureş în dosarul în care au fost judecaţi pentru infracţiuni de corupţie.

Scandalul de corupţie în care fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, a fost implicat începând cu toamna anului 2011 îşi va găsi, în curând, dezlegarea. Luni a avut loc ultimul termen al procesului pe fond la Curtea de Apel Mureş, iar instanţa rămâne să se pronunţe cu privire la acuzaţiile care li se aduc lui Sorin Apostu, Monicăi Apostu şi lui Călin Stoia.

Procurorii DNA au arătat în rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată cei trei inculpaţi, precum şi femeia de afaceri Aspazia Droniuc (condamnată definitiv în urma disjungerii în vara anului trecut), că aceasta din urmă, patroană a firmelor Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL şi Frarom Import Export SRL, a încheiat două contracte de asistenţă juridică fictive cu avocata Monica Apostu. În urma încheierii contractelor, cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu a încasat suma de 274.000 de lei, iar scopul actelor a fost de a da o aparenţă legală mitei primite de fostul primar de la femeia de afaceri. Potrivit procurorilor, mita ar fi fost dată în schimbul facilitării obţinerii unor contracte de asigurare a parcului auto al Regiei Autonome de Transport Urban Cluj. Pe de altă parte, anchetatorii l-au acuzat şi pe omul de afaceri Călin Stoia, director la compania Brantner Vereş SA, că i-ar fi dat mită echivalentul în lei a 45.000 de euro lui Sorin Apostu, în schimbul unui contract de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca. Mita ar fi trecut, de asemenea, prin cabinetul de avocatură al soţiei fostului primar, sub acoperirea unor contracte fictive de asistenţă juridică.

La ultimul termen al procesului, care în mare parte s-a desfăşurat la Mureş, după strămutarea cazului, avocatul soţilor Apostu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut achitarea clienţilor săi, şi înainte de aceasta, schimbarea încadrării juridice, de la infracţiuni continuate la unitate naturală. "Am cerut achitarea pentru cei doi şi nu văd altă soluţie având în vedere prevederile legii raportat la ceea ce se află în dosar", a spus avocatul. Gheorghiţă Mateuţ a cerut achitarea în cazul infracţiunii de trafic de influenţă în ceea ce îl priveşte pe Sorin Apostu, invocând faptul că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii. În privinţa acuzaţiilor de spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi primire de foloase necuvenite, apărătorul a invocat achitarea întrucât "fapta nu există".

Şi în cazul lui Călin Stoia, judecat pentru dare de mită şi spălare de bani, Sergiu Bogdan, avocatul care îl reprezintă, a cerut achitarea. Sentinţele pentru cei trei inculpaţi vor fi pronunţate peste două săptămâni şi vor putea fi atacate cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Odată cu soluţionarea laturii penale, Curtea de Apel Mureş va decide şi soarta contractelor de asistenţă juridică încheiate de Monica Apostu cu Aspazia Droniuc şi Călin Stoia.

 

 

Etichete
Comenteaza