Procesul lui Apostu, cu paşi repezi spre sentinţă

Procesul lui Apostu, cu paşi repezi spre sentinţă
Expertizele cerute de soţii Apostu în procesul în care sunt judecaţi pentru fapte de corupţie au fost respinse de Curtea de Apel Mureş. Astfel, cazul se apropie de final, urmând să mai fie audiată doar denunţătoarea Aspazia Droniuc.

Lovitură de teatru în procesul de corupţie al fostului primar al Clujului şi al soţiei sale: Monica Apostu a declarat în faţa instanţei mureşene că nu îşi recunoaşte nici vocea de pe interceptările convorbirilor telefonice făcute în dosar, nici semnăturile de pe bonurile de benzină eliberate după alimentarea cu cardurile de la Rosal.

Sorin şi Monica Apostu au solicitat la termenul din 11 martie Curţii de Apel Mureş să admită efectuarea unei expertize tehnice şi criminalistice pentru a se afla dacă înregistrările făcute în urma interceptărilor convorbirilor telefonice şi imaginile ce sunt prezentate ca probe în dosar sunt autentice sau nu. Apărătorul a indicat în scris Curţii de Apel Mureş care sunt convorbirile şi imaginile la care solicită expertiza. Aceasta în condiţiile în care Monica Apostu susţine acum că nu îşi recunoaşte vocea din convorbirile telefonice. Ea "pretinde că asupra înregistrărilor indicate s-a acţionat, că există ştersături, cuvinte ce au fost introduse din alte convorbiri şi de asemenea, contestă vocea", se arată în motivarea Curţii de Apel Cluj.

Totodată, avocatul Gheoghiţă Mateuţ a cerut judecătorului să admită şi o expertiză grafoscopică a semnăturilor ce apar pe două bonuri de benzină. "Inculpata contestă semnăturile existente pe bonurile fiscale emise de Mol România", a spus avocatul, arătând că în faza de urmărire penală nu s-a făcut decât o constatare tehnico-ştiinţifică cu privire la semnături, iar clienţii săi ar fi privaţi de drepturile lor dacă nu s-ar efectua o expertiză în acest caz. În plus, apărătorul soţilor Apostu a cerut înlăturarea declaraţiei date de directorul Regiei de Transport Cluj-Napoca (RATUC), Liviu Neag, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru că s-ar fi făcut fără respectarea legii, precum şi reaudierea acestuia de către instanţă. De asemenea, a cerut şi înlăturarea unei declaraţii a Aspaziei Droniuc, dată, de asemenea, în faza de urmărire penală.

Instanţa a respins efectuarea expertizelor, precum şi reaudierea lui Liviu Neag, cu toate că procurorul DNA Mureş, delegat în acest caz, nu s-a opus cererilor. În ceea ce priveşte contestarea semnăturilor de pe 29 de bonuri de benzină, instanţa a arătat că raportul de constatare tehnico-ştiinţifică din faza de urmărire penală s-a efectuat cu respectarea legii. "În plus, acest raport de constatare tehnico-ştiinţifică nu a fost contestat de către inculpatul Apostu Sorin sau de către inculpata Apostu Monica Undina, în faza de urmărire penală, cu ocazia prezentării materialului de urmărire penală, aşa cum s-a susţinut de apărare", se arată în motivarea judecătorului, care consideră că nu se justifică efectuarea unei expertize în acest caz. "Este real faptul că în faţa instanţei inculpata Apostu a făcut declaraţii cu privire la aceste bonuri şi a susţinut că nu le-a semnat, însă această susţinere nu este de natură a demonstra necesitatea unei expertize grafoscopice la acest moment", conchide judecătorul.

Nici expertiza privind autenticitatea interceptărilor nu a fost admisă de instanţă. "Rezultă din dosar că autorizarea de interceptare şi înregistrare a fost obţinută în mod legal, de la judecător iar transcrierile convorbirilor telefonice se bucură de prezumţia de legalitate deoarece au fost întocmite de organele competente şi certificate în conformitate cu prevederile art. 913 Cod procedură penală. De asemenea, procesele - verbale de redare a convorbirilor sunt semnate de lucrătorii din cadrul poliţiei judiciare aparţinând de DNA-Serviciul Teritorial Cluj, fiind certificate pentru autenticitate de către procurorul care a efectuat urmărirea penale. Aşa cum rezultă din dosarul de urmărire penală, cei doi inculpaţi nu s-au înscris în fals împotriva acelor certificări. Mai mult, acele transcrieri şi înregistrări nu au fost contestate de cei doi inculpaţi la prezentarea materialului de urmărire penală, deşi acestora li s-au prezentat procesele - verbale în care au fost redate convorbirile şi li s-a pus în vedere că pot să asculte înregistrările", argumentează Curtea de Apel decizia de a respinge şi această expertiză. Instanţa a respins şi cererea de reaudiere a directorului RATUC, Liviu Neag, care a declarat în faţa judecătorului că "Apostu i-a recomandat-o pe Aspazia Droniuc" pentru a încheia contracte de asigurare a parcului auto al regiei. "Martorul a făcut declaraţii complete în faţa instanţei de fond iar din convorbirile telefonice, care erau cunoscute de părţi în momentul audierii martorului, nu rezultă împrejurări noi, care să nu fi fost cunoscute", a apreciat Curtea de Apel Mureş. În ceea ce priveşte înlăturarea declaraţiilor date de Droniuc şi Neag în faţa procurorilor, pentru că ar fi fost date în lipsa avocaţilor lui Apostu, instanţa va avea în vedere cererile la pronunţarea pe fond.

Din lista cererilor formulate de soţii Apostu, Curtea de Apel Mureş a admis reunirea laturii civile a procesului (privind contractele de asistenţă juridică încheiate de Monica Apostu cu Aspazia Droniuc) cu cea penală. Totodată, instanţa a admis cererea vizând efectuarea unei adrese la DNA - Serviciul teritorial Cluj-Napoca cu menţiunea de a pune la dispoziţia instanţei lista completă a convorbirilor care au făcut obiectul interceptărilor şi înregistrărilor convorbirilor telefonice în acest dosar. La următorul termen al procesului, în 15 aprilie, este aşteptată denunţătoarea Aspazia Droniuc, pentru a fi audiată ca martor.

 

Comenteaza