Produs BIO de Cluj: lapte de vacă, sana, telemea, caş şi brânză burduf

Produs BIO de Cluj: lapte de vacă, sana, telemea, caş şi brânză burduf

Au fost lansate și puse spre vânzare produse certificate Bio din lapte de vacă, provenite din Stațiunea Cojocna - Ferma Cojocna - USAMV Cluj-Napoca. A fost obținută certificarea Bio pentru lapte integral pasteurizat, sana, telemea, caș proaspăt și brânză burduf.

”În uma certificării Bio pentru animale și culturi agricole, din 2020, am dorit ca produsele obținute din cultivarea cerealelor, respectiv cele obținute din creșterea animalelor, să primească plus valoare. Dacă inițial am primit certificarea ca și produs ecologic doar pentru cereale, alături de carne și lapte crud de vacă/oaie, următorul pas a fost în direcția unei prelucrări a acestor materii prime. În acest sens, am autorizat fabrica de procesare lapte într-un Centru independent de prelucrare lapte. Ținta a fost ca din produsul lapte crud certificat să obținem în urma prelucrării produse derivate cu o mare valoare biologică și nutrițională”, a explicat directorul Stațiunii Cojocna, Doru Pop.

Cele cinci produse din lapte de vacă, certificate Bio, pot fi găsite la magazinele universității, în campus (Calea Mănăștur 7, Gourmeticus Academicum și la cel de la Stațiunea de Cercetare Horticolă - USAMV Cluj-Napoca
(SCH), din Cartierul Gheorgheni, iar prețurile de vânzare sunt: lapte de vacă (preț 6 lei/litru), sana (5 lei/500 gr), telemea (18 lei/500 gr), caș (45 lei/kg) și brânză burduf (45 lei/kg).

“Punerea în vânzarea a produselor lactate Bio reprezintă rezultatul unui proces amplu de restructurare, reconversie și regândire a paradigmei USAMV Cluj-Napoca. În ultimii patru ani, efortul nostru s-a îndreptat înspre a implementa practicile de mediu pentru a ne alinia cu standardele necesare producerii de alimente sănătoase, care să contribuie pozitiv la sănătatea comunității clujene. Am țintit o alternativă sănătoasă a produselor lactate care se găsesc acum în comerț. Mai mult, în afară de faptul că sunt ecologice, sana și laptele produse în ferma Cojocna nu sunt degresate, păstrându-se valorile nutriționale intrinseci, adică valori ale grăsimii situate între 3,8-4,2%”, a declarat și directorul general administrativ al USAMV Cluj-Napoca, Lucian Naș.

Pentru o suprafață de circa 500 de hectare de culturi agricole (grâu, porumb, floarea soarelui, plante furajere), USAMV Cluj-Napoca a realizat, începând cu anul 2017, toate procedurile pentru reconversia acestora la agricultură ecologică (494,68 ha), iar recent a obținut certificarea acestor culturi ca și produse organice. Alte 174.05 hectare se află în al treilea an de conversie (pomi fructiferi), cu proceduri în curs de obținere a certificării ecologice.

În privința animalelor deținute în cadrul Stațiunii Cojocna s-a obținut Certificarea de produse ecologice pentru toate bovinele și ovinele (284 bovine și 522 ovine). De asemenea, din cele peste 100 de tone recoltate în 2020, universitatea intenționează să scoată pe piață un alt produs obținut din culturile agricole, respectiv uleiul din floarea soarelui BIO, presat la rece.

Comenteaza