Protest sub ochii jandarmilor şi ai poliţiştilor, la Tribuna FOTO

Protest sub ochii jandarmilor şi ai poliţiştilor, la Tribuna FOTO
Câteva zeci de persoane au participat astăzi la un protest faţă de situaţia de la revista culturală Tribuna - unde redactorii sunt nemulţumiţi de politica mangerială a noului director al revistei. Acţiunea a fost supravegheată şi de doi jandarmi, de asemenea doi poliţişti sosind la faţa locului.

Oameni de cultură, scriitori, cadre universitare, tineri, au ţinut să se solidarizeze cu redactorii de la Tribuna şi în mod special cu Ştefan Manasia care a fost chemat astăzi, luni, de la ora 11, în faţa unei comisii de disciplină.

Înainte de a se prezenta în faţa comisiei respective Manasia a susţinut o declaraţie de presă în care a dezaprobat decizia de a fi chemat în faţa unei comisii de disciplină după ce, ca scriitor, a scris un articol de opinie, cu privire la situaţia de la revista amintită, într-o altă publicaţie.

La faţa locului au sosit şi forţe de ordine, doi poliţişti şi doi jandarmi, primii căutându-l pe "domnul Mircea Arman", care probabil i-a şi chemat.

Poliţiştii s-au retras însă după ce au "inspectat" zona, jandarmii rămânând la faţa locului până la încheierea protestului. Cele aproximativ 50 de persoane au aşteptat în linişte ieşirea lui Manasia din faţa comisiei, unii dintre ei purtând pancarte cu inscripţii precum "Alături de Ştefan", sau "Tribuna politrucului nu e tribuna noastră".

În jurul orei 12 Manasia a ieşit din birou, el primind un avertisment. Directorul revistei, Mircea Arman, a refuzat să precizeze motivul pentru care l-a chemat pe scriitor în faţa comisiei.

"Nu e vorba de opinii. Dumneavoastră puteţi să vorbiţi împotriva instituţiei la care sunteţi angajat? Aşa credeţi dumneavoastră, legea spune altceva. Mulţumesc...", a menţionat Arman.

UPDATE Redactorii revistei sunt nemulţumiţi de politica managerială a lui Mircea Arman. "Nu mai funcţionăm ca o redacţie, nu mai este şedinţă de redacţie, nici sumar. Argumentele managerului sunt <eu sunt responsabil cu calitatea revistei> şi <nu pentru că nu>. Principalele noastre nemulţumiri sunt legate însă de conţinutul revistei: subiecte otv-iste, texte multe, foarte multe, care au fost publicate deja în alte reviste şi limbajul injurios pe care îl foloseşte (directorul, n.red.) aproape în toate editorialele, faţă de personalităţi de marcă din cultura română", a arătat Oana Pughineanu, redactor la "Tribuna". Conform ei, semnarea de către 500 de persoane din mediul cultural a unei petiţii - vizavi de situaţia de la revistă - iniţiate acum peste o lună şi jumătate, transmite un semnal puternic din partea mediului cultural. În schimb dacă "îngropi" o revistă culturală este foarte greu să o revitalizezi, arată redactorul.

Redactorii aşteaptă o poziţie şi din partea Consiliului Judeţean Cluj, care finanţează revista. "Cred că sunt într-o postură dificilă. Cu toate aceste dovezi, nu ştiu ce să facă. Sper să ia o decizie în favoarea revistei. Noi i-am privit întotdeauna ca parteneri", a precizat Pughineanu. 

Organizatorul acţiunii de solidarizare cu Ştefan Manasia, tânărul scriitor Mihai Mateiu şi-ar fi dorit ca la protest să participe mai multe persoane. "Sunt prea puţini participanţi. Ca o astfel de acţiune să aibă impact ar fi trebuit să fie mai mulţi. La noi modalităţi mai subtile de protest, gen afişe ironice nu au impact, sunt mai mult modalităţi de defulare pentru intelectuali. Ar fi fost nevoie de mai mulţi oameni reprezentativi. Nu vorbim doar de situaţia de la Tribuna, ci de libertatea de expresie. Mi se pare o lipsă de solidaritate. Cea mai larg răspândită opinie e cea conform căreia <orice am face nu se schimbă nimic>", a precizat Mihai Mateiu, care a purtat şi la protestul desfăşurat luni afişul postat iniţial pe facebook, cu inscripţia "Alături de Ştefan".

 

 

Comenteaza