Radu Bica, arestat pentru 29 de zile

Radu Bica, arestat pentru 29 de zile
Candidatul cotat cu cele mai mari şanse pentru a fi nominalizat de PDL pentru “colegiul de munte” la viitoarele alegeri preliminare, Radu Bica, este învinuit de luare de mită. Curtea de Apel Cluj a hotărât ieri seară, la ora 21:30, arestarea lui pentru 29 de zile. Avocaţii lui Bica au făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Radu Bica este acuzat că în schimbul unei sume de bani a promis unor oameni de afaceri că le va înlesni atribuirea unui contract de mentenanţă la stadionul Cluj Arena. În dosar mai este cercetat un avocat din Baroul Bucureşti.

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Radu Bica a acceptat în octombrie oferta a două persoane care i-au oferit suma de 25.000 de euro pentru ca, în calitatea sa de vicepreşedinte CJ Cluj, să le furnizeze informaţii ce le-ar fi facilitat câştigarea unei licitaţii privind serviciile de mentenanţă pe Cluj Arena pentru 2012. "În aceleaşi împrejurări, inculpatul Bica Radu Vasile a pretins ca la data de 27 octombrie 2011 să-i fie remisă o primă tranşă, în sumă de 10.000 de euro. La data de 31 octombrie 2011 inculpatul Bica Radu Vasile a primit de la una dintre persoanele cu care făcuse înţelegerea suma de 43.000 de lei, echivalent a 10.000 de euro, ca obiect al infracţiunii de corupţie, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante", arată procurorii.

Surse judiciare spun că banii proveneau de la Aspazia Droniuc, patroana societăţii Frarom Import Export, şi că ar fi fost înmânaţi lui Bica de către avoctul Bogdan Aldea din Baroul Bucureşti. Potrivit DNA, în aceeaşi cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane învinuite pentru infracţiunea de dare de mită.

CJ Cluj a fost informat telefonic de către DNA Cluj cu privire la luarea măsurii reţinerii vicepreşedintelui instituţiei, a anunţat CJ Cluj, într-un comunicat. "Consiliul Judeţean Cluj nu cunoaşte aspectele legate de problemele juridice ale acestui caz, instanţele competente fiind cele în măsură să comunice orice informaţie", se arată în document. Amintim că Bica a fost preşedintele licitaţiei prin care s-au ales constructorii stadionului şi reprezentantul CJ care s-a ocupat de supravegherea lucrărilor şi prezentarea acestora la reprezentanţii UEFA. După finalizarea stadionului, Bica şi-a pierdut atribuţiile legate de acesta odată cu înfiinţarea societăţii SC Cluj Arena SA, cea care administrează arena. Directorul societăţii SC Cluj Arena SA, Radu Raţiu, a fost audiat ieri de procurori după reţinerea lui Bica. "Nu ştiu nimic. Am fost citat în calitate de martor. Licitaţia urma să fie organizată în decembrie", a spus Raţiu. Purtătorul de cuvânt al CJ Cluj, Victor Popa, spune că nu există deocamdată un contract de mentenanţă pentru stadion privind anul 2012, dar că urmează să fie făcut. "Nu există o procedură în derulare, dar urmează", a explicat Popa.

Radu Bica, a spus înainte de a intra la Curtea de Apel că este nevinovat, fără a face alte comentarii. "Bineînţeles că este nevinovat. Nici măcar nu există indicii că s-ar fi săvârşit vreo infracţiune. Vă pot spune că nu este vorba de nici o mită şi nu este vorba de nici o societate. Nu este vorba de încălcarea vreunei legi", a precizat avocatul lui Bica, Anatol Pânzaru. Surse judiciare au declarat că în dosar nu ar fi vorba despre vreun denunţ şi de înregistrări ambientale.

 

 

Comenteaza