Replica UBB la Work & Travel: o platformă de recrutare online

Replica UBB la Work & Travel: o platformă de recrutare online
În urma plângerilor studenţilor faţă de lipsa de implicare a universităţii în problemele
pe care le au aceştia în cadrul programelor de muncă în străinătate, conducerea instituţiei
a iniţiat platforma UBBstudJobs. Este o premieră naţională.

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) se află în negocieri cu primăria pentru a ieftini biletele de intrare în parcul sportiv al instituţiei şi la Grădina Botanică şi doreşte să ofere facilităţi fotbaliştilor de la "U".

Platforma UBBstudJobs a fost lansată miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă. "Ideea s-a născut în urma întâlnirilor pe care le-am avut cu studenţii în luna martie. Mulţi s-au plâns de condiţiile vitrege pe care le-au întâmpinat în cadrul programele Work & Travel, de faptul că au muncit mult pe bani puţini şi că universitatea nu îi ajută cu nimic în astfel de probleme", a explicat Ioan Bolovan, prorector UBB. Pe de altă parte, platforma este o modalitate de integrare în viaţa economică a Clujului. Aceasta reuneşte o ofertă largă de locuri de muncă, stagii de practică şi internship-uri pentru studenţii şi absolvenţii UBB. În câteva ore de la punerea sa în funcţiune, a reunit sute de vizualizări, 80 de CV-uri încărcate de studenţi şi 25 de firme care pun la bătaie locuri de muncă. Cele mai apreciate domenii sunt tehnologia informaţiei, economic sau dreptul.

"La nivel naţional este prima platformă de acest fel care are loc în cadrul unei universităţi", a precizat rectorul Ioan Aurel Pop. "Este şi o modalitate de a monitoriza care dintre studenţi chiar lucrează în timpul studiilor. Nu vrem să descurajăm asta, dimpotrivă, am avut studenţi în SUA care lucrau şi fără să fie constrânşi de bani, din respect pentru muncă şi pentru experienţă, însă unii invocă asta fără temei atunci când lipsesc de la cursuri. Pe de altă parte, firmele cu care lucrăm pot fi mai deschise când vine vorba să îşi învoiască angajaţii, mai ales cei în regim part-time, ca să meargă la şcoală", a explicat rectorul. Platforma este găzduită pe serverul universităţii, la adresa: http://job.stud.ubbcluj.ro/. Se află în desfăşurare şi un studiu privind gradul de integrare a absolvenţilor UBB pe piaţa muncii. "Dacă se constată că absolvenţii de studii clasice, respectiv limbile greacă şi latină, nu îşi găsesc de lucru în câţiva ani nu înseamnă că vom renunţa la aceste specializări, o universitate adevărată are nevoie de acestea. Nici la altele, ca matematică, fizică sau chimie, nu renunţăm la cercetare", a precizat Pop.

Întrebat de un activist al mai multor organizaţii nonguvernamentale clujene dacă nu i se pare o idee bună să se ofere acces gratuit clujenilor în Parcul Sportiv Iuliu Haţieganu şi la Grădina Botanică Alexandru Borza, rectorul UBB a declarat că "sunt bunurile universităţii, iar deciziile se iau conform unor planuri de fezabilitate". "Suntem în discuţii cu municipalitatea pentru o mai mare deschidere a acestor spaţii pentru clujeni, până la gratuitate. Totuşi, dacă nu găsim soluţii de susţinere a cheltuielor de întreţinere a acestora, studiile spun că în câteva săptâmâni ele sunt expuse unor distrugeri iremediabile", a explicat Ioan Aurel Pop. Nici chiar sumele alocate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării nu acoperă cheltuielile de întreţinere a celor două obiective, a precizat Bolovan. O noutate în acest sens este acordarea tuturor studenţilor şi angajaţilor universităţilor de stat clujene a aceloraşi condiţii de acces la cele două obiective ca celor de la UBB.

Sprijin pentru "U", dar nu financiar

Rectorul UBB a mărturisit că superterii echipei clujene de fotbal i-au cerut ajutorul pentru a ieşi din situaţia dificilă în care se află. "Am avut o discuţie de principiu cu ei, care să reflecte deschiderea noastră faţă de club. Nu ne putem permite să le acordăm sprijin financiar, însă le putem oferi, atâta vreme cât respectă fair-play-ul, facilităţi care nu sunt de neglijat: terenurile de sport, sălile de fitness sau bazinul de înot", a precizat rectorul.

 

Etichete
Comenteaza