Salina Equines deschide şcoală de echitaţie şi pensiune pentru cai în Cluj FOTO/VIDEO

Salina Equines deschide şcoală de echitaţie şi pensiune pentru cai în Cluj FOTO/VIDEO
Clujul este pe cale să-şi recâştige faima internaţională de dinainte de '89 la hipism graţie noului complex sportiv şi de agrement Salina Equines, o investiţie de 1,5 milioane euro în apropierea Salinei Turda.

Echitaţia este un sport cu vechime în judeţul Cluj, primul centru de aici fiind înfiinţat în anul 1902. Nobilii şi regii români sau străini veneau aici pentru a-şi alege caii pe care îi foloseau atât pentru paradă, cât şi pentru război. Mai târziu, caii de rasă crescuţi şi dresaţi la Cluj au câştigat competiţii internaţionale, poziţionând astfel România pe primele locuri ale podiumurilor alături de ţări occidentale cu tradiţie în hipism. Revoluţia din '89 a băgat acest sport într-un con de umbră: clubul din Cluj a fost închis, altele din ţară scoase la licitaţie, iar celor rămase li s-au alocat tot mai puţine fonduri.

Douăzeci şi şapte de ani mai târziu, Clujul nu se dă bătut. Îşi va recâştiga faima internaţională prin noul complex sportiv şi de agrement Salina Equines, un domeniu ecvestru întins pe o suprafaţă de două hectare din apropierea Salinei Turda. Aici vor funcţiona o şcoală de echitaţie, dar şi o pensiune pentru cai. Investiţia, în valoare de 1.5 milioane euro, este demarată de Simion Mureşan, unul dintre acţionarii Electrogrup.

"Nu se urmăreşte scopul financiar cât popularizarea acestui sport care a avut mult de suferit în ultimii douăzeci de ani. Înainte de '89, România se clasa pe locurile doi, trei în Europa la hipism", spune Cristian Bondor, directorul Competiţiei Internaţionale Salina Equines Horse Trophy.

Pensiunea de cai va găzdui iniţial 50 de animale, cu posibilitate de extindere la 90-100 de cai. Fiecare cal va beneficia de alimentaţie şi de medicaţie specifică, sub supravegherea unui medic veterinar.

Complexul sportiv şi de agrement este compus din grajduri noi, construite la standarde europene, o arenă exterioară şi o hală interioară folosite pentru antrenamentul zilnic al cailor - în funcţie de anotimp, dotate cu obstacole pentru competiţii, şi plimbătoare manuale şi electrice.

Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Pentru persoanele ce nu deţin un cal dar doresc să înveţe să călărescă, Salina Equines va înfiinţa şi o şcoală de echitaţie.

"Cursurile se pot începe de pe la patru ani. Noi punem la dispoziţie toate echipamentele necesare. Antrenorii noştri se vor asigura că totul se desfăşoară în siguranţă. Fiecare persoană învaţă echitatia în ritmul ei, beneficiind de instructor atâta timp cât va fi necesar. Poate dura câteva săptămâni, se poate întâmpla în câteva zeci de minute. Caii sunt foarte sensibili. Dacă nu te simţi în largul tău, caii simt şi devin mai puţin cooperanţi. Sinergia aceasta este foarte importantă. De altfel, in cazul sportivilor de performanţă, elementul cel mai important este cunoaşterea foarte bună a calului şi comunicarea permanentă cu el. E nevoie de mii de ore de antrenament şi de interacţiune zilnică", a mai spus Cristian Bondor.

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic

Un cal poate intra în competiţie de la 5-6 ani şi poate să performeze chiar şi la 16. Valoarea lor depinde de vârstă, aspectul fizic, de capacitatea de colaborare cu sportivul, cât şi de cât de repede se reface după accidentări şi competiţii. Aşadar, preţul unui cal tânăr porneşte de la 5.000 - 10.000 de euro, iar în plină carieră poate costa şi câteva sute de mii de euro.


De altfel, Salina Equines organizează cel mai aşteptat eveniment hipic din Transilvania: Salina Equines Horse Trophy (16-19 iunie 2016), la Salina Turda din Cluj.

Spectatorii vor asista la trei probe de concurs: cea de obstacole, care este inclusă în campionatul naţional şi la care vor participa aproximativ 90 de cai din cei 160 înscrişi la eveniment; cea de anduranţă, concurs internaţional la care şi-au manifestat dorinţa de a participa sportivi din ţări precum Polonia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, dar şi România, şi proba de atelaje, o probă care va fi extrem de spectaculoasă pentru publicul care se anunţă în număr mare la eveniment.

Valoarea totală a premiilor puse în joc este de aproximativ 25.000 de euro. De menţionat este faptul că, faţă de alte competiţii, înscrierea în concursul hipic de la Turda este gratuită.


CITEŞTE ŞI Salina Equines Horse Trophy pune Clujul pe harta mondială a curselor de cai - GALERIE FOTO

Magnetul Salina. Privaţii dublează investiţia europeană FOTO

Comenteaza