Salon modern pentru autişti şi bolnavii de Alzheimer, la Cluj

Salon modern pentru autişti şi bolnavii de Alzheimer, la Cluj
Bolnavii de Alzheimer, copiii cu autism şi persoanele aflate în dificultate vor putea beneficia de servicii specializate în cadrul noului Centru Comunitar Judeţean, inaugurat marţi.

Consiliul Judeţean a anunţat marţi finalizarea lucrărilor la "Centrul Comunitar Judeţean".

În cadrul acestui centru se vor acorda servicii de suport, asistenţă, consiliere şi formare profesională pentru persoanele aflate în dificultate. Totodată, sunt oferite şi servicii de recuperare şi reabilitare, fizioterapie, kinetoterapie, psihoterapie şi terapie ocupaţională şi psihopedagogie pentru persoanele cu dizabilităţi.

Centrul este organizat ca şi un centru de zi, în primă fază de serviciile sale urmând să beneficieze 488 de persoane, dintre care 24 de copii între 3 şi 12 ani care suferă de autism, 50 de copii cu dezabilităţi (handicap motor, fizic şi neuropsihic) şi 190 de tineri între 14 şi 18 ani care părăsesc sistemul de protecţie. Centrul este destinat în acelaşi timp şi persoanelor aflate în dificultate sau cu dizabilităţi, respectiv celor care suferă de Alzheimer.

În prezent are loc procesul de selecţie a celor 55 de persoane care se vor ocupa de centru, în data de 16 iunie urmând ca o parte din personal să fie angajat. După se realizează procesul de selecţie a tinerilor ce vor beneficia de serviciile acestuia, iar în aproximativ trei săptămâni va deveni funcţional. De serviciile acestuia poate beneficia orice persoană, cu condiţia să se încadreze într-unul dintre grupurile vizate.

Noul centru beneficiază de mai multe săli pentru consiliere şi formare profesională, săli de kinetoterapie şi hidroterapie, săli pentru copii cu autism, sală pentru persoanele bolnave de Alzheimer, paturi de masaj şi chiar şi o trambulină.

"Este un centru foarte bine poziţionat, poate veni lumea din toate cartierele oraşului, există locuri de parcare şi acces din orice zonă. Eu sunt mulţumită de ce s-a realizat, proiectul a fost foarte dificil, dar frumos, am colaborat cu unele firme care şi-au ţinut mai mult cuvântul, iar altele mai puţin, a fost o luptă întreagă pentru ce s-a realizat", a declarat managerul proiectului, Rodica Gogonea.

Centrul Comunitar Judeţean este amplasat pe strada Albert Einstein, nr. 14, în incinta unei clădiri care până la reabilitare era dezafectată. Lucrările au fost finanţate prin Programul Operaţional sectorial 2007-2013, fiind derulate pe parcursul a 30 de luni (13.12.2011-12.06.2014). Valoarea proiectului se ridică la 3.926.284,43 de lei, adică 894.044,08 euro (după cursul BNR de marţi), suma fiind cu 57,61% mai ieftină decât cea estimată iniţial, de 9.261.629,59 lei (2.108.941,84 euro). O mare parte din fonduri, mai precis 2.516.639,84 de lei (573.057,43 euro) provin din fonduri europene nerambursabile.

Comenteaza