Semnal de alarmă tras de arhitectul șef al Clujului: „Ne-am îndepărtat mult de ceea ce înseamnă principiile urbanistice”

Semnal de alarmă tras de arhitectul șef al Clujului: „Ne-am îndepărtat mult de ceea ce înseamnă principiile urbanistice”
| Foto: Facebook.com/claudiu.salanta.1

Ziua mondială a urbanismului cunoscută și sub denumirea de Ziua mondială a planificării orașelor este marcată în fiecare an la 8 noiembrie, fiind aduse în prim-plan problemele urbanizării și efectul acestui proces asupra evoluției durabile a societății, dar și a mediului înconjurător.

Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului Cluj, a transmis un mesaj cu ocazia acestei zile, prin care trage un semnal de alarmă în ceea ce privește principiile urbanistice corecte.

În 8 noiembrie se serbează ziua mondială a urbanismului. Această zi a fost stabilită de dl. Profesor Carlos Maria della Paolera și are drept scop atragerea atenției asupra urbanismului și planificării urbane/rurale.

Gestionarea spaţială a teritoriului urmăreşte să asigure indivizilor şi colectivităţilor dreptul de folosire echitabilă şi responsabilitatea pentru o utilizare eficientă a teritoriului, condiţii de locuire adecvate, calitatea arhitecturii, protejarea identităţii arhitecturale, urbanistice şi culturale a localităţilor urbane şi rurale, condiţii de muncă, de servicii şi de transport ce răspund diversităţii nevoilor şi resurselor populaţiei, reducerea consumurilor de energie, asigurarea protecţiei peisajelor naturale şi construite, conservarea biodiversităţii şi crearea de continuităţi ecologice, securitatea şi salubritatea publică, raţionalizarea cererii de deplasări. Extras din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.

Consider că - după 30+ ani de urbanism postcomunist și după privatizarea planificării - ne-am îndepărtat mult de ceea ce înseamnă principiile urbanistice necesare asigurării unei calități sporite a vieții cetățenilor și că e timpul pentru o reașezare pe principiile corecte”, a transmis Salanță.

loading...
Comenteaza