Foto Spectaculos! "Monstrul" de 600 tone se pregăteşte de instalarea grinzilor peste Someş
- Scris de Ziua de Cluj
- 20 Mai 2018, 14:16
- Eveniment
- Ascultă știrea

Constructorii se pregătesc să instaleze primele grinzi pe podul Gilău peste Someșul Mic, ciotul din Autostrada A3 care va conecta cei 8,7 km ai tronsonului Gilău-Nădășelu de restul autostrăzii spre Câmpia Turzii.
"Macaraua Liebherr LR1600/2 care poate ridica sarcini de până la 600 tone, poreclită "Monstrul", este pregătită pentru ridicarea grinzilor. Sâmbătă, 19.05.2018, s-au desfășurat mai multe acțiuni premergătoare operațiunilor propriu-zise de instalare care vor începe mâine și vor dura în jur de 30 de zile. Grinda transportată ieri a avut 147 tone fără predale (cu acestea se estimează că ar avea 165 t)", transmit reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructura.
Istoria acestui pod peste Someş este veche. El a fost inclus iniţial în lotul de autostradă pe care trebuia să îl facă Bechtel. Compania americană a început lucrul la pod, dar nu l-a terminat. În 2013 a fost reziliat contractul pe care Bechtel îl avea cu statul român.
Atunci când s-au licitat cei 8,7 km de autostradă dintre Gilău şi Nădăşel, în 2011, nu a fost cuprins şi acest pod în lucrare, pentru că la acel moment era în lucru la Bechtel, rezilierea contractului cu firma americană fiind făcută după finalizarea licitaţiei pentru tronsonul Gilău - Nădăşel.
În 2014 a mai fost o tentativă de realizare a acestui pod, dar ea a eşuat. Atunci a fost licitată proiectarea și execuția podului, care a fost, anulată însă pe motiv că ofertele ar fi fost neconforme. În 2015, s-a decis din nou scoaterea la licitație, doar pentru lucrările de execuție.
În 2017, şapte firme şi consorţii au depus oferte pentru finalizarea acestui pod. Două dintre asocieri conţin societăţi clujene: Nord Conforest, a fraţilor Ioan şi Dorin Aşchilean, şi Construcţii Napoca, a lui Ioan Bene. Licitaţia a fost câştigată însă de constructorul italian Tirrena Scavi.
Lucrările la tronsonul Gilău - Nădăşelu au fost demarate în august 2014, fiind realizate de asocierea UMB Spedition - Tehnostrade. Costul se ridică la 59 de milioane de euro, iar finanţarea este asigurată doar de la bugetul de stat. Tronsul a fost finalizat în 2017.