Sute de artefacte, ridicate în urma percheziţiilor din dosarul de trafic cu obiecte de patrimoniu FOTO/ VIDEO

Sute de artefacte, ridicate în urma percheziţiilor din dosarul de trafic cu obiecte de patrimoniu FOTO/ VIDEO
Poliţiştii clujeni au ridicat 500 de bunuri arheologice în urma celor şase percheziţii efectuate în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj într-un dosar privind traficul cu obiecte de patrimoniu.

Potrivit unor surse judiciare, descinderile au avut loc atât la Complexul Muzeal din Bistriţa, cât şi la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, în cauză fiind vizat un angajat al instituţiei de cultură din judeţul învecinat. La Cluj percheziţiile s-au desfăşurat în biroul cercetătorului Mihai Rotea, fost director al instituţiei, care ar fi realizat o expertiză pentru un obiect de la muzeul din Bistriţa. 

În urma acţiunii au fost ridicate 500 de bunuri, respectiv monede, unelte şi arme antice din fier şi bronz, vase ceramice, inele şi brăţări care ar proveni din detecţii neautorizate în zone cu patrimoniu arheologic. De asemenea, au fost luate şi patru detectoare de metale deţinute fără respectarea prevederilor legale.

Printre obiectele confiscate se numără şi un vas din aur de 320 de grame şi unelte datate din epoca bronzului, artefacte susceptibile de a fi incluse în categoria "Tezaur" a patrimoniului naţional, evaluate la 150.000 de lei. Ele ar fi fost detectate în zone cu arheologice de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud.

"Pe baza celor constatate poliţiştii au dispus continuarea urmăririi penale faţă de două persoane din Bistriţa-Năsăud, pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat, accesul cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizare prealabilă, abuz în serviciu şi tăinuire", informează Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj.

Acţiunea a fost sprijinită de poliţişti şi jandarmi din Bistriţa-Năsăud şi a beneficiat de suportul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Cercetările continuă pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, sub coordonarea unităţii de parchet competente.

Comenteaza