TIFF 2012: salvat de curcubeu

TIFF 2012: salvat de curcubeu
O răpăială puternică a măturat oraşul vineri după-amiază, chiar la ora la care era anunţată gala de deschidere a festivalului, iar un curcubeu magnific a încadrat apoi piaţa care se umplea de oameni cu umbrele.

TIFF 2012 a început cu entuziasm. De dragul atmosferei speciale din Piaţa Unirii, organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) nu au renunţat la spectacolul în aer liber pe care l-au anunţat.

"Trebuia să vă facem o surpriză, o orchestră care ar fi cântat pe scenă 40 de minute. Din păcate, ploaia a făcut show în acest timp", a spus Tudor Giurgiu, directorul TIFF. O altă surpriză a fost anunţată apoi, un album foto numit "TIFF. Oraşul. Oamenii. Festivalul", cu fotografii din Cluj, distribuit gratuit spectatorilor. "E o declaraţie de iubire a noastră pentru Cluj, a clujenilor pentru TIFF", a explicat Giurgiu. El a ţinut să îi aducă mulţumiri lui Emil Boc "fără nici o legătură cu campania electorală" şi lui Dragoş Damian de la Terapia Ranbaxy. Directorul artistic Mihai Chirilov a urat apoi sutelor de spectatori bine înveliţi în pături "zile şi nopţi sălbatice anul acesta la TIFF". "Ştiu că sunteţi uimiţi să mă vedeţi îmbrăcat în frac, e singura dată. Am făcut asta în onoarea rolului de ginerică pe care îl joc în filmul lui Tudor şi a tatălui meu, care de mulţi ani mă întreabă când mă însor", a explicat el. "Urmează nişte alegeri, nu ştim cine le va câştiga, dar sperăm că va fi cineva care va fructifica potenţialul acestui oraş", a mai spus Giurgiu. Au urmat scurte proiecţii cu filme făcute la Cluj şi un concert simfonic.

TIFF 2012 a început cu două premiere. Publicul a avut privilegiul să vizioneze filmul "Călătorie pe Lună", capodopera lui Georges Mélies, la exact 110 ani de la prima sa proiecţie, într-o versiune restaurată. Tot premieră a fost şi proiecţiea cu public a filmului lui Tudor Giurgiu, "Despre oameni şi melci". Acesta relatează povestea unui grup de muncitori care lucrează într-o fabrică falimentară, în România de la începutul anilor ‘90.

Pe covorul roşu de la intrarea la gală s-au perindat nume cunoscute ca Monica Bîrlădeanu, Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Andreea Bibiri, Ovidiu Crişan, Albert Dima, scenaristul Ionuţ Teianu, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, scenograful Csaba Damokos, stafful festivalului, directorul artistic Mihai Chirilov, regizorul Tudor Giurgiu, producătoarea Oana Giurgiu, primarul Clujului, Radu Moisin, producătorul Bobby Păunescu, regizorul Samuel Maoz, membru în juriul competiţiei, fotograful Cosmin Bumbuţ, fostul premier Emil Boc şi soţia, Camelia Tişe, soţia preşedintelui CJ Cluj, Alin Tişe, fostul primar Gheorghe Funar, fostul senator Eckstein Kovacs Peter, şi oamenii de afaceri Răzvan Rotta şi Ştefan Vuza.

Cea de-a 11-a ediţie a TIFF are loc în perioada 1 - 10 iunie la Cluj-Napoca.

 

 

Comenteaza