Tineri cercetaşi dejeni avertizează: Carpaţii, plini de pericole

Tineri cercetaşi dejeni avertizează: Carpaţii, plini de pericole
Cei doi cercetaşi dejeni, în vârstă de 18 ani, care au pornit în 26 iulie într-o expediţie de documentare prin Carpaţii româneşti, au tras primele concluzii, la finalizarea traseului prin Carpaţii Occidentali.

Gabriel Gălbează şi Adrian Marton, tinerii dejeni porniţi la pas prin Munţii Carpaţi, în cadrul expediţiei Salvaţi Muntele - "Ultima Resursă" a României, au încheiat prima parte a traseului, spirijiniţi fiind de jandarmii montani care le-au oferit informaţii detaliate despre zonele prin care au trecut.

Potrivit primelor concluzii comunicate de către cei doi, Carpaţii Occidentali sunt plini de pericole pentru turişti, prin existenţa a numeroase zone cu marcaje deficitare sau absente în punctele cheie (datorate şi apariţiei de noi drumuri forestiere şi cărări), fapt care creşte probabilitatea de rătăcire a turiştilor în condiţii meteo nefavorabile, dar şi din cauza lipsei panourilor informative cu privire la prezenţa anumitor pericole, precum zone mlăştinoase sau zone cu vipere, lipsesc şi ele.

De asemenea, nu există suficiente refugii în care turiştii să se poată adăposti în caz de vreme rea, semnalul GSM este inexistent pe porţiuni întinse, iar multe dintre track-urile existente pe Internet sunt inexacte, ducând în direcţii greşite sau care implică multe ocoliri.

Cei doi au semnalat şi prezenţa unor defrişări, cu precădere în zona Pietrele Albe - Padiş.

Din informaţiile furnizate de cercetaşii dejeni, tarife mai ridicate se găsesc în zona Padiş, în timp ce în zonele Cabana Vlădeasa şi Garda de Sus, acestea sunt mai accesibile.

Expediţia Salvaţi Muntele - "Ultima Resursă" a României, organizată în perioada 26 iulie-15 septembrie de Organizaţia Naţională „Cercetaşii României" Filiala Dej, în colaborare cu Jandarmeriea Română, este parte a campaniei intitulate "Jandarmeria montană, pentru un mediu sigur! Siguranţă la înălţime". Scopul expediţiei în care cei doi cercetaşi dejeni vor străbate Carpaţii Occidentali, Carpaţii Meridionali şi pe cei Orientali, este de a conştientiza importanţa protejării mediului înconjurător, precum şi de a face cunoscut rolul pe care îl are Jandarmeria Română în asigurarea unui mediu sigur pentru turişti, în zonele montane.

Comenteaza