Tinerii instituţionalizaţi primesc o şansă de a-şi afla vocaţia

Tinerii instituţionalizaţi primesc o şansă de a-şi afla vocaţia
Un nou proiect încurajează tinerii instituţionalizaţi să opteze pentru un parcurs şcolar şi pentru o carieră profesională în concordanţă cu profilul personal. Pentru a putea lua decizii informate, aceştia vor avea parte de consiliere în carieră.

Acţiunea de orientare în carieră va fi dezvoltată în cadrul proiectului "VIA - Vocație, Interese, Autocunoaștere", proiect ce constă în realizarea unei evaluări psihoaptitudinale a tinerilor, prin aplicarea unui chestionar care conţine nu mai puţin de 320 de întrebări ce vizează determinarea trăsăturilor comportamentale stabile ale tinerilor.

Proiectul, care se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani găzduiţi în centrele rezidenţiale ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj (DGASPC), prevede, după completarea şi evaluarea chestionarelor, generarea de rapoarte de orientare vocaţională care sunt analizate de consilierii de orientare şi apoi discutate cu fiecare copil.

Înainte de a completa chestionarele, tinerii vor participa la sesiuni de informare-prezentare, în cadrul cărora le vor fi prezentate modele de succes, persoane care, la fel ca şi ei, provin din centre de plasament şi care, în ciuda tuturor dificultăţilor, s-au realizat în viaţă, din punct de vedere profesional şi material, dar şi filmuleţe motivaţionale şi de dezvoltare personală.

„Am considerat ideea unui asemenea proiect mai mult decât necesară şi oportună întrucât acesta oferă copiilor instituţionalizaţi aflaţi în grija noastră o şansă în plus în ceea ce priveşte reuşita în viaţă, prin alegerea în cunoştinţă de cauză a unei şcoli, respectiv facultăţi care să li se potrivească şi pe care au posibilităţi reale de a o absolvi şi, respectiv, a unei profesii pe care să o practice cu plăcere şi pentru care au calităţile necesare. În acest fel, le oferim acestor copii cu care soarta nu a fost prea generoasă, un avantaj în această grea competiţie care este viaţa.

Afirm acest lucru întrucât, chiar dacă această problemă a unor opţiuni educaţionale sau profesionale greşite afectează un număr extrem de mare de tineri şi generează numeroase renunţări şi eşecuri, în cazul copiilor instituţionalizaţi riscul este cu atât mai mare cu cât ei nu au alături o familie care să îi consilieze şi să îi susţină. Pentru acest motiv am decis să eliminăm în totalitate acest risc, oferindu-le copiilor posibilitatea de a pleca în viaţă cu un avantaj, acela de a fi siguri că fac alegerea cea mai potrivită raportat la profilul şi dorinţele lor şi de a nu mai ezita în legătură cu şcoala şi meseria pe care să o urmeze", a declarat Vakar Istvan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Orientarea şi consilierea în carieră va fi făcută de 14 consilieri din cadrul centrelor de plasament şi din serviciul de asistenţă maternală al DGASPC Cluj, care, în prealabil, au luat parte la un proces de formare teoretică şi practic. 

Proiectul este implementat de Consiliul Judeţean Cluj, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj (DGASPC) şi SC PROFILES INTERNATIONALES S.R.L.

Comenteaza