Trei clujeni vor reprezenta România la Jocurile Paralimpice de la Londra

Trei clujeni vor reprezenta România la Jocurile Paralimpice de la Londra
Trei clujeni pleacă la Londra pentru a aduce noi medalii acasă. În acest an România are cea mai numeroasă şi bine pregătită echipă Paralimpică Română din istoria Jocurilor Paralimpice: şase sportivi, dintre care jumătate sunt clujeni.

Trei clujeni ne vor reprezenta cu mândrie ţara la Jocurile Paralimpice de la Londra, o competiţie sportivă care se adresează persoanelor cu dizabilităţi, la probele de înot şi tenis de masă.

Doi dintre cei trei sportivi sunt fraţi, este vorba de Naomi şi Samuel Ciorap. Ei sunt îndrumaţi şi sprijiniţi de antrenoarea de înot a  Școlii de Nevăzători Cluj, Emese Maniu, iar clujenii au parcurs într-un timp uimitor de scurt toate pragurile pentru calificarea la Jocurile Paralimpice: s-au antrenat cinci ore pe zi, de luni până vineri, de multe ori chiar şi sambăta.

"Au început să apară semnele stresului şi ale emoţiilor, dar se ţin tare", spune antrenoarea celor doi, Emese Maniu. "Este foarte greu când ajungi într-o finală, nu mai există nicio diferenţă între tine şi ceilalţi concurenţi. Progresul este uimitor, în doar trei ani au învăţat să înoate şi în trei ani să te califici la Jocurile Paralimpice... alţii se luptă zece ani. Eu zic că este uimitor. Cu Samuel Ciorap sper să prind două sau trei finale cel puţin. Naomi este clasată pe locul 15 în lista mondială. S-ar putea să prindă şi ea o finală, dar nu mă pot pronunţa".

Clujeanca Naomi Ciorap este cea mai tânără membră a echipei: a început înotul în 2008, iar din 2009 a intrat în echipa naţională. În 2009 a participat la prima competiţie internaţională, în Germania. A doborât recordul mondial al Asociaţiei Sportivilor Nevăzători în clasa ei la 100 metri fluture şi 50 metri spate, în aprilie 2011. În prezent se află pe locul şase în Europa. 

"Mă simt foarte în formă şi sper să fiu în formă şi în ziua competiţiei", spune ea. "Sper să obţin rezultate cât mai bune, să mă calific în finală. Nu ştiu dacă se poate o medalie, dar eu o să dau tot ce pot", a spus astăzi Naomi Ciorap.

Fratele mai mare a lui Naomi, Samuel Ciorap, înoată din 2008 şi a câştigat numeroase medalii, cea mai bună performanţă fiind locul patru la europene şi medalii de argint la Campionatele Mondiale pentru nevăzători din 2011. Este un luptător şi îşi doreşte foarte mult o medalie la Londra. În prezent se află pe locul patru în Europa.

"Nu am crezut că o să ajung la performanţe ca acestea", spune el. "Am început acum trei ani şi jumătate, într-un bazin mic, de aproximativ 15 metri. Am mers să îmi corectez o cifoză la spate. Am văzut că am talent şi am continuat să merg la concursuri". El speră ca la jocurile paralimpice să ia cel puţin o medalie, "un bronz la 100 metri bras".

Dacian Makszin este clujeanul care a ajuns la Jocurile Paralimpice de la Londra, la tenis de masă. Joacă la nivel internaţional de la şapte ani şi a câştigat deja numeroase medalii. Performanţa sa e cu atât mai notabilă cu cât aceasta este prima calificare a unui jucător român de tenis de masă.

Dacian s-a antrenat foarte mult pentru a ajunge la Londra şi este hotărât să nu dezamăgească. "Joc tenis de zece ani", spune el pentru ziuadecj.ro. "Este o experienţă unică, este prima dată când particip. Am mari emoţii şi sper să reprezint Clujul cu mândrie şi să dau tot ce e mai bun. Sper să obţin o medalie, să ocup unul din primele trei locuri".

La jocurile paralimpice din acest an, România va mai concura şi pentru medalii de atlestism şi ciclism. Ieşeanul Florin Cojoc, Eduard Novak, dar şi colegul său Imre Torok, şi-au propus să se întoarcă cu noi medalii de la Londra.

Atletul ieşean Florin Cojoc, antrenat de Viorica Ursana, de la Şcoala Sportivă din Iaşi, a fost primul calificat pentru Londra. erformanţele sale sunt notabile: în 2010 a câştigat medalia de argint la 100 metri şi săritură în lungime la Bologna. Un an mai târziu, la Knowsley, Liverpool, a atins baremul de calificare pentru Paralimpiada de la Londra, la săritura în lungime. În iunie 2012, a câştigat medalia de aur la concursul de la Staadskanaal, care a avut loc în Olanda. În acel an a devenit campion European.

Eduard Novak, născut la Mircurea Ciuc, a fost campion la patinaj viteză, dar a suferit un grav accident de maşină, lucru care i-a schimbat viaţa. Eduard s-a îndreptat spre ciclism, sport la care a devenit campion mondial. În 2008 a câştigat argintul la proba de şosea. Un an mai târziu, a câştigat titlul mondial la Campionatele Mondiale din Danemarca, dar şi o medalie de argint la cursa pe şosea.

Colegul său, Imre Torok, născut tot la Miercurea Ciuc, are şi el o poveste impresionantă: Imre a câştigat locul patru la patinaj viteză la campionatele naţionale. După 20 de ani, acesta a trecut la ciclism. În 2011 a câştigat bronzul la cursa pe şosea. Este prima lui participare la Jocurile Paralimpice.

Jocurile Paralimpice adună la ediţia din acest an un număr de 4.200 de sportivi din 162 de ţări.

Comenteaza