Turme de mistreți în Cluj-Napoca. Localnicii sunt speriați: „Au fost zile când am văzut 40-50 de mistreţi venind spre case”

Turme de mistreți în Cluj-Napoca. Localnicii sunt speriați: „Au fost zile când am văzut 40-50 de mistreţi venind spre case”
| Foto: unsplash

Clujenii din zona Borhanci se plâng că mistreții le invadează frecvent curțile și uneori produc și stricăciuni.

Localnicii din zona Borhanci sunt speriați de numărul mare de mistreți prezenți în zonă și le este teamă să mai iasă din case. 

"Vin în turmă. Au fost zile când am văzut 40-50 de mistreţi venind spre casele din zona Borhanci. Stau, de obicei, în zona fostei livezi de pruni de la Palacsay şi vin până la casele din Borhanci. După lăsarea serii, pur şi simplu nu mai ieşim din casă de teamă să nu fim atacaţi de aceste animale", a spus unul dintre locuitorii din zonă, potrivit sursei citate. 

Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Spotrivi, Dan Ionescu a spus că deocamdată nu poate să facă nimic în legătură cu acești mistreți deoarece nu este sezon de vânătoare.

"Noi nu avem încă sesizări scrise din partea oamenilor. Ştim despre existenţa mistreţilor, dar acolo sunt demult mistreţi, am şi recoltat dintre ei. Acum, probabil, după ce au mai fătat scroafele, să fie şi purcei. Însă sezonul de vânătoare este cam încheiat, nu se poate recolta decât masculul şi suntem cam încolţiţi cu treaba asta, până se deschide sezonul, la 1 iunie. Apoi, se pot recolta, pe baza noilor cote de recoltă, alte exemplare. Până atunci, nu prea avem ce să le facem", a declarat Dan Ionescu, pentru Agerpres. 

De asemenea, Dan Ionescu a adăugat că în județul Cluj numărul mistreților este ușor peste optim, iar în unele zone sunt mai puțini decât ar trebui. 

"Pe unele zone sunt mai puţini mistreţi decât ar trebui, fiindcă există şi focare de pestă porcină africană. Nu sunt mai mulţi de cât erau acum doi ani, de exemplu, a scăzut numărul mistreţilor. Noi avem în gestiune 17 fonduri de vânătoare din 56 care sunt în judeţ. În judeţ sunt, probabil, 1.000 şi ceva de mistreţi. Pe fondurile noastre sunt peste numărul optim, dar suntem obligaţi să le menţinem la numărul optim sau peste, fiindcă, dacă scad efectivele sub numărul optim, înseamnă că nu ne facem bine treaba", a conchis Dan Ionescu, conform Agerpres. 

Comenteaza