Un nou sfânt în calendarul ortodox: Cuviosul Irodion. Mitropolitul Clujului participă astăzi la mănăstirea Lainici la ceremonia de canonizare

Un nou sfânt în calendarul ortodox: Cuviosul Irodion. Mitropolitul Clujului participă astăzi la mănăstirea Lainici la ceremonia de canonizare
Cuviosul Irodion, fostul stareţ al mănăstirii Lainici, este canonizat astăzi la mănăstirea din Oltenia.

Liturghia la finalul căreia va fi proclamată canonizarea Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici este oficiată de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel Ciubotea, înconjurat de mai mulţi ierarhi ortodocşi români, între care şi mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ.

Cuviosul Irodion s-a născut în 1821 la Bucureşti şi după ce a intrat ca frate în mănăstirea de la Cernica, a fost călugărit în 1846, fiind ucenic al Sfântului Calinic, viitor episcop al Râmnicului, potrivit basilica.ro. El a fost hirotonit apoi preot şi totodată duhovnic al obştei mănăstirii.

În 1950, Cuviosul Irodion ajunge la Lainici, iar din 1854 a fost instalat stareţ al mănăstirii. Atât la Cernica precum şi la Lainici, părintele Irodion a fost căutat de foarte mulţi credincioşi, pentru sfaturile lui înţelepte.

„Este un eveniment de multă vreme aşteptat. Sfântul Irodion a trăit la începutul secolului al XIX-lea şi a fost duhovnicul Sfântului Ierarh Calinic, Episcopul Râmnicului Noul Severin. A avut o viaţă sfântă şi binecuvântată de Dumnezeu, fiind făcător de minuni încă din viaţă. Nicolae Iorga îl numea pe Cuviosul Irodion ca unul din rarii vlăstari ai României, ai monahismului şi ai Bisericii", a precizat mitropolitul Irineu, al Olteniei, pentru Trinitas TV, citat de basilica.ro.

Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici va avea ca zi de sărbătorire data 3 mai.

 

 

Comenteaza