Urmează o nouă minivacanţă, de Rusalii. Tu te-ai hotărât unde mergi? + Ce zile libere mai avem anul acesta

Urmează o nouă minivacanţă, de Rusalii. Tu te-ai hotărât unde mergi? + Ce zile libere mai avem anul acesta
Cluj-Napoca | Foto: facebook.com/visitclujnapoca

A doua zi de Rusalii este nelucrătoare, potrivit Codului Muncii. Astfel, românii vor fi liberi luni, 28 mai. E vorba de o nouă minivacanţă de trei zile, dacă punem la socoteală şi zilele de sâmbătă şi duminică.

Angajatorii au obligația de a acorda aceste zile libere salariaților sau să acorde compensații angajaților care trebuie să se prezinte și în aceste zile la lucru. Salariații care trebuie să lucreze și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală sunt, în general, angajați ai unor unități medicale, unități de alimentație publică și unități de producție „cu foc continuu”.

Munca în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală se compensează cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu se acordă zile libere, salariații trebuie să primească un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază, explică Avocatnet.ro.

În afară de zilele libere din luna mai, în acest an vor mai fi șase zile de sărbătoare legală nelucrătoare și doar cinci vor pica în cursul săptămânii, informeaza Digi24:

  • 1 iunie (Ziua Copilului) - vineri
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) - miercuri
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) - vineri
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României) - sâmbătă
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) - marți și miercuri

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza