Vernisaţi o casă la Muzeul Etnografic, mâine

Vernisaţi o casă la Muzeul Etnografic, mâine
Inedit: în vreme ce alte muzee vernisează expoziţii, Muzeul Etnografic vernisează ... o casă.

 E vorba de o casă-monument, din Gârda de Sus, reconstruită şi dotată cu tot inventarul tradiţional al unei gospodării. Casa-monument e datată 1779 şi a fost reconstruită şi dotată cu inventar tradiţional în cadrul proiectului cultural „Muzealizarea procesului de populare montană", proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Deoarece nucleul iniţial al casei din Gârda de Sus a servit drept adăpost sezonier („casă de mutătură"), transformat în casă familială, prin amplificare, abia în anul 1779, această construcţie ilustrează perfect mecanismul procesului de populare a văii Arieşului superior (Ţara Moţilor) în secolele XVII-XIX, prin roiri independente şi nesincronizate din satele Arieşului mijlociu, roiri bazate pe iniţiale defrişări izolate în munte, dotate cu adăposturi sezoniere, transformate mai târziu în gospodării permanente.

Între timp, în şcoala din Gârda de Sus este deschisă o fotoexpoziţie cu titlul „O nouă viaţă pentru o veche casă", care ilustrează pentru elevi etapele reconstrucţiei în muzeu a casei din comuna lor natală şi importanţa istorică naţională a acestei construcţii.

Casa va fi vernisată mâine la ora 13.30 la parcul etnografic "Romulus Vuia".

"Romulus Vuia" este secţia în aer liber a Muzeului de Etnografie din Cluj-Napoca şi este primul muzeu în aer liber din ţară. A fost înfiinţat în 12 aprilie 1929 iar cele mai vechi exponate datează din 1678.

În muzeu pot fi vizitate 13 gospodării, cu 90 de construcţii şi anexe caracteristice zonelor Munţii Apuseni, Năsăud, Bistriţa, Câmpia Transilvaniei, Maramureş, Secuimea, Zarand, Podgoria Albă, Ţara Oaşului, Gurghiu, Depresiunea Călăţele şi Bran, precum şi trei biserici din lemn, o poartă de cimitir şi cinci case-atelier.

 

Comenteaza