Vremea ploioasă ameninţă o parte din culturile agricole

Vremea ploioasă ameninţă o parte din culturile agricole
Condiţiile meteo capricioase din ultima perioadă favorizează înmulţirea dăunătorilor şi a buruienilor, însă anumite plante agricole se dezvoltă mai bine în această situaţie, spun specialiştii.

Pentru că plouă zdravăn aproape în fiecare zi şi rar mai este soare de dimineaţa până seara, agricultorii au motive să se îngrijoreze de soarta culturilor, mai ales de cele aflate în curs. Singura măsură pe care o pot lua agricultorii pentru a-şi proteja culturile de efectele umezelii excesive este stropirea săptămânală cu soluţii speciale.

"În general, perioadele în care au căzut cantităţi mari de precipitaţii au fost bune, au completat rezervele de apă din sol. Totuşi, ar fi fost bine să fie şi perioade cu zile însorite proporţionale cu cele de ploaie", a afirmat Teodor Rusu, prodecan al Facultăţii de Agricultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca. Cele mai afectate de umezeala excesivă ar putea fi cerealele de toamnă, predispuse de acum la un număr mare de boli specifice. De asemenea, specialiştii se aşteaptă la recolte slabe la culturile care acum se pregătesc de final, cum ar fi cele de căpşuni sau ceapă. În ceea ce priveşte roşiile, universitarul clujean a apreciat că "nu e o problemă momentan". "Dacă nu se fac stropiri săptămânale, la pomii fructiferi pot apărea foarte multe boli, cum ar fi făinarea şi pătarea. Chiar azi (ieri - n. red.) am avut multe solicitări, m-au sunat oamenii să mă întrebe cu ce se pot stropi pomii împotriva unui spectru larg de agenţi patogeni", a spus Rusu.

Singurele măsuri de prevenire a efectelor negative ale ploilor ar fi stropirea săptămânală cu soluţii speciale, o dată la 10 zile sau imediat după apariţia bolilor la plante. "Ideal ar fi să urmeze de acum o perioadă cu mai puţine ploi şi o repartizare mai uniformă a alternanţei ploaie-vreme călduroasă. Privitor la afectarea recoltelor agricole specifice agriculturii din judeţul Cluj, specialistul de la USAMV a precizat că ar putea fi probleme cu cerealele de toamnă, iar unor culturi cum ar fi cea de porumb, de floarea-soarelui ori soia încă se poate spune că ploile le vor face bine. "Momentan, umiditatea îi este prielnică şi rapiţei, pentru că nu are boli atât de agresive", a adăugat Teodor Rusu.

Ploi şi vijelii

Potrivit unei informări a Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), zilele de marţi şi miercuri aduc ploi, vijelii şi grindină în toată ţara. De marţi după-amiază şi până miercuri dimineaţa sunt aşteptate, astfel, în vest, nord şi centru ploi torenţiale, vijelii şi grindină, iar în după-amiaza de miercuri indicele de confort termic ar depăşi pragul critic de 80 în sud şi sud-est. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în regiunile vestice, nordice şi centrale şi se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea şi caracter torenţial şi căderi de grindină. Cantităţile de apă anunţate ar depăşi izolat 40 de litri pe metru pătrat, iar pe arii restrânse, intensificările vântului vor lua aspect de vijelie. "Astfel de fenomene se vor semnala şi în celelalte regiuni, dar pe spaţii restrânse şi la o intensitate mai mică", a precizat ANM.

 

 

Comenteaza