Xiabo, după Obama. Disidentul chinez a primit Nobelul pentru pace

Xiabo, după Obama. Disidentul chinez a primit Nobelul pentru pace
Xiabo a fost recompensat pentru "lupta sa lungă şi nonvioletă pentru drepturile fundamentale ale omului în China"
Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat disidentului chinez Liu Xiaobo, pentru "lupta sa lungă şi nonvioletă pentru drepturile fundamentale ale omului în China". Decernarea premiului lui Liu Xiaobo determină nemulţumirea regimului chinez, care a avertizat Comitetul Nobel în legătură cu un "gest neprietenesc" care ar putea afecta relaţiile dintre China şi Norvegia. Comitetul Nobel norvegian declarase că premiul din acest an va fi oferit unei personalităţi controversate.

Liu Xiaobo ispăşeşte o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru "subminarea puterii de stat", fiind unul dintre cei 300 de semnatari ai "Cartei 08", un text care cere o Chină democratică.

În urmă cu un an, premiul Nobel pentru Pace i-a fost acordat preşedintelui american Barack Obama pentru "eforturile extraordinare de consolidare a diplomatiei internaţionale şi a cooperarii între popoare".

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza