Zi decisivă pentru Tokes: îi va fi retrasă Steaua României?

Zi decisivă pentru Tokes: îi va fi retrasă Steaua României?
Consiliul de Onoare al Ordinului Național "Steaua României" se va întruni joi, de la ora 16, la Academia Română, pentru a discuta cererea unor membri ai Ordinului de a-i retrage această distincție europarlamentarului Laszlo Tokes.

Ecaterina Andronescu, membră a acestui for, a declarat recent că nu este obligatoriu să se și ia o decizie azi, pentru că Hotărârea de guvern dă Consiliului de Onoare un termen de 60 de zile să decidă, precizează realitatea.net.

Social-democrata Gabriela Firea a declarat, săptămâna trecută, că președintele Cancelariei Ordinelor, Gheorghe Angelescu, și-a luat angajamentul să-l anunțe pe Laszlo Tokes că este invitat la ședința unde se va analiza retragerea decorației pentru afirmațiile defăimătoare făcute de acesta la adresa României.


"Dacă nu se va prezenta în ziua respectivă, la ora respectivă, la următoarea ședință, care se preconizează că va fi în luna octombrie, membrii Consiliului vor lua o hotărâre în lipsa europarlamentarului", a adăugat Firea.

Vicepreședintele grupului S&D din Parlamentul European, Corina Crețu, vicepreședinte PSD, și-a exprimat surprinderea față de faptul că europarlamentarul Laszlo Tokes refuză să se prezinte la ședința Consiliului de Onoare al Ordinului Național 'Steaua României' de joi. "Sunt profund decepționată de această poziție, pentru că a-ți trimite avocatul la ședință este un gest deplasat, în condițiile în care acest Consiliu de Onoare nu este un tribunal. Toți cei care fac parte din Consiliu sunt egalii d-lui Tokes și era o discuție între egali. Ca de obicei, când un lider al minorității maghiare jignește grav sentimentele și valorile majorității române, are o scuză la îndemână: a fost tradus greșit. Să zicem că ar fi fost cazul și cu declarația d-lui Tokes referitoare la nevoia instituirii unui protectorat străin în Transilvania. Dl Laszlo Tokes și-a adus aminte de această scuză convenabilă, rostită prin intermediul avocatului său, abia acum vreo două zile", a afirmat Corina Crețu.
Potrivit Corinei Crețu, dacă Laszlo Tokes ar fi fost de bună-credință scuzele veneau chiar în ziua în care a fost 'greșit tradus', nu la aproape două luni de la momentul în care au fost rostite cuvintele incriminate.
"Dar, onest vorbind, și luările de cuvânt din Parlamentul European și declarațiile cu caracter separatist sunt tot 'greșeli de traducere' și nu acțiuni și declarații anti-românești? Oricum, avocatul d-lui Tokes reușește performanța de a face și mai gravă declarația sa, vorbind despre Ungaria ca despre o 'putere protectoare'", a adăugat Corina Crețu.

Avocatul Kincses Elod, desemnat să îl reprezinte pe Laszlo Tokes în fața Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României", a declarat, pe 24 septembrie, că europarlamentarul nu se va prezenta în fața acestui for convocat joi, la Academia Română, întrucât el va fi în afara țării, la lucrările Parlamentului European.
Kincses Elod a spus că el, în calitate de apărător ales de Laszlo Tokes, se va deplasa la lucrările comisiei respective, deși contestă componența acesteia, întrucât din Consiliul de Onoare fac parte și persoane care s-au raliat demersului de retragere a Ordinului ''Steaua României''.

"Joi mă deplasez la ședința de la ora 16,00, nu la Palatul Cotroceni, unde se ține în mod obișnuit, ci la sediul Academiei Române. Am primit aceeași invitație cu cea adresată domnului Tokes Laszlo, în calitate de avocat. Tokes Laszlo va fi la PE, nu va face deplasarea, că prea târziu s-a emis citația. Mi s-au comunicat sesizările...Și Gabriela Firea, și Ecaterina Andronescu au făcut sesizări, drept pentru care nu pot face parte din Consiliul de Onoare. Nu poți să și centrezi, să și dai cu capul. Am propus prin întâmpinare să se abțină, dacă nu, vor fi recuzate", a afirmat avocatul.

Kincses Elod a afirmat că dacă îi va fi respinsă cererea de recuzare va prezenta întâmpinarea formulată în acest caz-în care susține că Adunarea Generală pentru alegerea Consiliului de Onoare de săptămâna trecută a fost nestatutară, atât prin numărul celor prezenți, cât și din motive de incompatibilitate-și că va vedea care sunt căile de atac "pentru această nelegalitate". "Susțin întâmpinarea, la care am anexat un articol despre Tirolul de Sud și programul-cadru al UDMR referitor la autonomia teritorială de la ultimul congres, că altfel UDMR vorbește de autonomie teritorială de 20 de ani", a precizat acesta.

Apărătorul eurodeputatului Laszlo Tokes susținea că acesta ar fi o victimă a traducerii greșite a unor noțiuni, efectuate în cadrul dezbaterilor de la Universitatea de Vară de la Tușnad, ocazie cu care i s-a imputat faptul că a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, să creeze un sistem de cooperare națională astfel încât să ofere protectorat Transilvaniei.

Kincses Elod a spus că Laszlo Tokes nu ar fi făcut referire la "protectorat, adică o noțiune colonialistă", ci la un "statut de putere protectoare", după modelul în care Italia și Austria sunt puteri garante asupra regiunii Tirolul de Sud.

Adunarea Generală a Cavalerilor Ordinului Național "Steaua României" a ales Consiliul de Onoare al acestui organism. Mandatul Consiliului este de cinci ani, iar din acesta fac parte deținători ai Ordinului Național 'Steaua României', cu grade diferite: acad. Ionel Haiduc-în grad de Mare Cruce (președinte), g-ral Constantin Degeratu-în grad de Mare Cruce, Șerban Brădișteanu-în grad de Mare Ofițer, Costin Georgescu-în grad de Mare Ofițer, Mircea Geoană-în grad de Comandor, Gabriela Firea-în grad de ofițer și Ecaterina Andronescu-în grad de cavaler.

Comenteaza