Zi liberă doar cu numele: De Sf. Maria, mulţi dintre clujeni lucrează în regim normal

Zi liberă doar cu numele: De Sf. Maria, mulţi dintre clujeni lucrează în regim normal
O zi liberă pentru angajaţi, astăzi, de Adormirea Maicii Domnului - zi declarată liberă prin lege - este mai degrabă excepţia, decât regula, în Cluj. Majoritatea magazinelor şi a complexelor comerciale din Cluj-Napoca au astăzi program normal de lucru.

Iulius Mall funcţionează astăzi cu program obişnuit de lucru, singurul care este închis este multiplexul Cinema City. "Este o decizie a Iulius Mall, nu a chiriaşilor. Am primit dispoziţie că astăzi se lucrează şi că vom primi zi liberă altcândva", spune Rozalia, vânzătore la un magazin de pantofi deschis în mall. Regula este că proprietarul spaţiului comercial dictează că astăzi se lucrează, în schimb decizia de acordare a zilei libere într-o altă perioadă aparţine chiriaşului, astfel că Rozalia nu ştia astăzi dacă şi când va primi o zi liberă în compensare.

 

Aceeaşi situaţie şi pentru Maria Câmpean, vânzătoare la un chioşc de ziare din cartierul Gheorgheni. "Au apărut ziarele astăzi, aşa că e normal să lucrez. A venit un fax de la firmă pentru toată lumea că astăzi se lucrează", spune ea în timp ce reglează aparatul de radio fixat pe un post religios, unde se difuzează slujba religioasă de dimineaţa. De altfel Maria Câmpean s-a şi gătit astăzi de sărbătoare, chiar dacă a venit la muncă. "Ce să facem, nu putem închide", spune ea.

La un alt centru comercial, aceeaşi situaţie. Clienţii nu s-au înghesuit ca într-o zi de weekend normală, dar au fost prezenţi cu sutele. Toate magazinele i-au aşteptat cu porţile deschise larg. Orarul de Sf. Maria este identic cu cel dintr-o zi de luni ca oricare alta.

Angajatorii tind să neglijeze acordarea zilei libere astăzi pentru salariaţi, spune şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, Emilian Roşca. Aceasta, chiar dacă amenzile sunt consistente - între 5.000 şi 10.000 de lei pentru angajatorii care-şi cheamă salariaţii la muncă astăzi. În schimb, cel puţin în alimentaţia publică şi în comerţ majoritatea magazinelor sunt deschise astăzi cu program obişnuit de lucru.

„Adormirea Maicii Domnului este o zi de sărbatoare legală stabilită prin lege, ca urmare nu se lucrează", precizează Roşca. Conform dispoziţiilor Codului Muncii în zilele de sărbătoare legală angajatorii au obligaţia de a acorda zile libere lucrătorilor, drept compensare pentru activitatea prestată în ziua de sărbătoare legală, numai dacă activitatea entităţii nu poate fi întreruptă, cum este cazul la liniile de producţie, la Ambulanţă sau Poliţie.

Comenteaza