Ziua zero a votului: clujenii la coadă, politicienii authtoni contabilizează morţii, viii şi vlăjganii cu ceafa lată

Ziua zero a votului: clujenii la coadă, politicienii authtoni contabilizează morţii, viii şi vlăjganii cu ceafa lată
Cu pălării şi ţinute asortate cu atmosfera de weekend de vară, veniţi de la slujba de duminică sau de la ţară ori înainte de ieşirea la ştrand/grătar, alegătorii clujeni s-au mobilizat la urne încă dinainte de prânz.

În paralel, la sediile partidelor, cei a căror soartă (funcţie) depinde de rezultatul scrutinului de azi sunt ceva mai agitaţi: se numără morţii, viii şi vlăjganii cu ceafa lată aduşi din capitală.

În cartierele tradiţionale, cetăţenii responsabili stau la coadă ca să ajungă la ştampila decisivă şi conversaţiile pre-electorale se leagă natural între vecinii de cartier arondaţi la aceeaşi secţie de vot. În Gheorgheni, cabinele sunt deschise şi pentru locuitorii din una dintre extensiile oraşului - Borhanci, unde cetăţenii aşteaptă oricum noul ciclu electoral ca să li se asfalteze strada. "E foarte cald, eu plec acasă şi mă întorc mai târziu", dă asigurări o doamnă cu pălărie, în timp ce se retrage din coada care se întinde pe holul Liceului Lucian Blaga. Responsabilitatea votului se întinde pe mai multe generaţii. "Fiu-meu mi-a zis să îl aştept, că mă aduce la alegeri, dar mă descurc şi singură să vin până aici. El a trebuit să voteze la altă secţie", povesteşte o altă alegătoare. Alţi doi votanţi au venit cu tot cu fiica aflată, cel mai probabil (după vârstă), la primele alegeri şi entuziasmată să primească pe buletin timbrul cu "votat".

În celălalt capăt de oraş, în cartierul Mănăştur, la prânz nu prea sunt alegători în aşteptare, însă atmosfera e animată de candidaţii PDL, aflaţi în pelerinaj de luat pulsul desfăşurării votului. Forţele de ordine responsabile de buna derulare a procesului au timp să se asigure că în grădiniţa transformată în secţie electorală nu se alterează procesul democratic. La grădiniţa Curcubeu, "paznicul" alegerilor reaşază o vioară de hârtie pe un panou. "Cineva a lucrat la ea. Trebuie să îi respectăm munca", explică acesta. Între timp, observatorii din partea partidelor primesc pachete ca să facă faţă zilei lungi de muncă.

Vecini de curte, reprezentanţii celor două tabere politice care îşi dispută de fapt administrarea oraşului se bat în sesizări privind nereguli înregistrate la vot. Până acum aflaţi la putere, democrat-liberalii mai luptă pe ultima sută de metri, în speranţa că principiul alternanţei la guvernare nu li se aplică. Directorul Asociaţiei Cluj-Napoca 2020 - Capitală Culturală Europeană dă indicaţii acoliţilor din partid care dau telefoane clujenilor ca să îi încurajeze să voteze echipa portocalie. Agitaţi între a-l găsi pe "Alex" (personaj pe care de fapt nimeni nu pare să îl cunoască, dar decisiv pentru activitatea de la partid) şi a ţine legătura cu cei din teren, pedeliştii îşi fac timp să comande 23 de cutii de pizza pentru oamenii muncii. Şeful PDL Cluj, Daniel Buda (îmbrăcat în cămaşa neutralităţii, de data aceasta - albă), tocmai iese dintr-o discuţie cu Bucureştiul. "Sunt multe nereguli pe care le-am sesizat şi le-am transmis Biroului Electoral Judeţean.

La Căpuş, USL încarcă oamenii în autobuze şi îi duce la vot. 80 de vlăjgani cu ceafa lată au fost aduşi de la Bucureşti şi plantaţi în secţiile de votare, ca să se asigure că toată lumea de pe listele strânse la corturile electorale votează cum trebuie. Azi-noapte nu am dormit aproape deloc din cauza autocolantelor. Am avut 60 de oameni pe teren, ca să răzuim autocolantele pe care cei de la USL le-au lipit pe maşini cu candidatul nostru la Primărie. Au vrut să pară că ne facem campanie în ziua alegerilor", a explicat, obosit, Buda. "Am observat că principalii noştri oponenţi sunt entuziasmaţi. Noi preferăm să fim moderaţi până la aflarea rezultatelor", precizează şeful PDL, adăugând că nici şampania nu e pregătită. "Mâine se sărbătoreşte", adaugă Buda, încântat că pe teren partidul are mobilizaţi aproape 1.000 de oameni.

De partea cealaltă (a baricadei şi a clădirii de pe Bd. Eroilor), persoanele din stafful PNL dau telefoane, urmăresc ştirile şi pregătesc pachetele cu mâncare pentru observatorii din secţiile de vot. "Terra Fun duce bătrânii cu taxi la vot, cu firma stinsă. Câte trei-patru babe şi moşi coboară frecvent la secţiile 81, 82 şi 83 din Gheorgheni", explică Cornelia Trif, omul de imagini al candidatului USL la şefia Consiliului Judeţean. "Am făcut 10 sesizări la Biroul Electoral Judeţean. Una dintre ele se referă la o persoană care apărea pe lista de vot de la Liceul Şincai, deşi e moartă de 25 de ani. Nepoata sa a văzut-o întâmplător pe listă", spune Ana Maria Danciu, purtător de cuvânt PSD Cluj. Tot la capitolul nereguli, observatorii USL atrag atenţia unui caz generat de partidul lui Dan Diaconescu: în Someşeni un reprezentant PPDD împărţea în ziua votului mai multe buletine pentru câte un singur votant, motiv pentru care a şi fost exclus din procesul electoral. De la PSD aflăm că cel mai important exit poll vine la ora 19:00. Reprezentanţii PNL sunt pregătiţi pentru numărătorile paralele de voturi şi spun că, deşi au doar 500 de oameni la muncă de partid în judeţ, secretul stă în prezenţa candidaţilor în cât mai multe secţii de votare.

Luminiţa SILEA , Kristina REŞTEA

 

Comenteaza