Forumul de Securitate Cibernetică în Energie Cluj | Cătălin Pătrașcu, NTT DATA Romania: „Nu se poate cumpăra securitatea cibernetică direct, ci se pot cumpăra niște soluții”

Forumul de Securitate Cibernetică în Energie Cluj | Cătălin Pătrașcu, NTT DATA Romania: „Nu se poate cumpăra securitatea cibernetică direct, ci se pot cumpăra niște soluții”
| Foto: Ziua de Cluj

Cătălin Pătrașcu, Head of cybersecurity consultancy NTT DATA România, a vorbit, alături de alți experți, în cadrul panelului „Inteligența Artificială în Securitatea Cibernetică: de la prevenție la răspuns rapid în fața amenințărilor”.

Securitatea cibernetică trebuie implementată, indiferent dacă este cu sau fără ajutorul inteligenței artificiale, a spus Cătălin Pătrașcu. 

„Cu sau fără AI (Artificial Intelligence - n. red.), trebuie să trecem la treabă, să implementăm măsuri de securitate cibernetică, pentru că am văzut în ultimii șapte ani că, de bine, de rău, am început să avem legi, directive europene, dar și la nivel național. La fel de bine avem și se creează structuri noi. Avem bugete. Mai rămâne să creăm o arhitectură de securitate în fiecare companie. Cineva din fiecare firmă să răspundă când vine vorba de securitate.

Fac și audit pe această zonă, iar în multe companii nu îmi e clar cine răspunde dacă ceva nu este implementat. În țări care sunt avansate, există răspundere în scris pe document dacă ceva se impementează sau nu, dacă avem un risc, iar cineva din top management își pune semnătura. Asta ar fi prima măsură, cu sau fără AI, asta ar trebui făcut”, a declarat Cătălin Pătrașcu, head of cybersecurity consultancy NTT DATA Romania, în cadrul panelului de joi, la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie de la Cluj-Napoca.

Cătălin Pătrașcu: Orice companie are la îndemână soluții cibernetice pe piața liberă 

Securitatea cibernetică trebuie să pătrundă la toate nivelurile. Trebuie implementate soluții de securitate cibernetică, nu doar legi și structuri, a recomandat reprezentantul NTT DTA Romania.

„Nu se poate cumpăra securitatea cibernetică direct, ci se pot cumpăra niște soluții, care trebuie puse într-un proces care să fie continuu. Orice fel de companie, indiferent de mărime, poate să implementeze și are la îndemână soluții cibernetice pe piața liberă, adecvate pentru cheltuieli, riscuri. (...) Avem directiva NIS în România, dar multe companii spun că nu și-o permit. Un exemplu ar fi că există cinci companii care împart un IT-ist, nici măcar un departament întreg, apoi vine directiva NIS, care le spune că trebuie să aibă un responsabil, sisteme, proceduri, iar aceste lucruri nu sunt rezolvate”, a mai spus Pătrașcu.

Liderul departamentului de consultanță în securitate cibernetică al NTT DATA Romania a mai afirmat că AI-ul ajută la rezolvarea acestor lucruri, dar trebuie să construim sănătos, iar asta însemna ca business-ul trebuie să ajungă la aceeași stare pe care o avem când ne gândim la securitatea caselor noastre și la familii.

„Am văzut că, în ceea ce înseamnă cybersecurity, totul este reactiv. Companiile, odată ce sunt atacate, se grăbesc să investească, dintr-o dată se găsesc bugete, imediat există bani pentru asta, dar până atunci nu. Nu este atât de complicat, nici pentru persoanele fizice. Există soluții, dar trebuie doar gândite și implementate”, a conchis Cătălin Pătrașcu.

Cea de-a doua ediție a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie are loc în perioada 13-14 noiembrie la Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de Distribuție Energie Electrică Romania (DEER).

În contextul evoluției rapide a tehnologiilor digitale și a creșterii exponențiale a amenințărilor cibernetice în domeniul energetic, Cluj-Napoca a devenit din nou, timp de două zile, un hub al securității cibernetice. Evenimentul reunește autorități naționale, experți din sectoarele energetic și IT, precum și reprezentanți ai universităților și industriei de securitate cibernetică.

Printre temele principale se numără abordarea amenințărilor cibernetice în infrastructurile critice, importanța colaborării dintre sectorul public și privat, soluții tehnologice avansate pentru prevenirea atacurilor și dezvoltarea unor parteneriate strategice la nivel național și internațional.

Comenteaza