Foto Hramul Bisericii „Sfântul Mina” din cartierul clujean Bună Ziua

Hramul Bisericii „Sfântul Mina” din cartierul clujean Bună Ziua
sursa - Facebook Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului
Hramul Bisericii „Sfântul Mina” din cartierul clujean Bună Ziua
Hramul Bisericii „Sfântul Mina” din cartierul clujean Bună Ziua
Hramul Bisericii „Sfântul Mina” din cartierul clujean Bună Ziua
Hramul Bisericii „Sfântul Mina” din cartierul clujean Bună Ziua
Hramul Bisericii „Sfântul Mina” din cartierul clujean Bună Ziua
Hramul Bisericii „Sfântul Mina” din cartierul clujean Bună Ziua
Hramul Bisericii „Sfântul Mina” din cartierul clujean Bună Ziua

În ziua cinstirii Sfântului Mare Mucenic Mina, luni, 11 noiembrie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfântul Mina” din cartierul clujean Bună Ziua, cu prilejul hramului bisericii parohiale.

De la ora 10:00, la demisolul lăcașului de cult, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca, consilierul cultural – preotul Cornel Coprean, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru-Constantin Ciui, protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău și diac. lect. univ. dr. Stelian Pașca-Tușa, ambii cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca – ierom. Paisie Borza, preotul paroh Dumitru Bărbos, preotul slujitor Iliuță Gabriel Popa și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, pornind de la viața și învățătura Sfântului Mare Mucenic Mina. De asemenea, ierarhul a evidențiat importanța dragostei divine în viața fiecărui creștin și a subliniat contrastul dintre aceasta și dragostea omenească.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Mariana Iorga, absolventă a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. La finalul slujbei, preotul paroh Dumitru Bărbos a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în edificarea bisericii și în activitățile parohiei.

În semn de apreciere și recunoștință, pentru implicarea activă în viața și activitățile parohiei, din încredințarea Părintelui Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, PS Părinte Benedict a acordat doamnei dr. Andreea Dancilă Ineoan, istoric și cercetător științific, Ordinul  „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, doamnei Crina Berinde Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar doamnei Alina Marcu Ordinul „Mihai Voda” pentru mireni.

După Sfânta Liturghie, PS Părinte Benedict a vizitat șantierul lăcașului de cult. În prezent, la biserica parohială se execută lucrări de îmbrăcare a pridvorului în piatră și este pregătită schela pentru începerea picturii în tehnica mozaic.

Scurt istoric

Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina” a fost înfiinţată în anul 2008, pentru a deservi credincioșii din cartierul clujean Bună Ziua, cartier ce a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare sporită, atât imobiliară, cât şi demografică.

Piatra de temelie pentru noua biserică parohială a fost pusă în data de 11 noiembrie 2012, de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul). La început, credincioșii participau la sfintele slujbe într-o bisericuță din lemn, ce a fost binecuvântată pe 11 noiembrie 2009, iar din anul 2016, din ajunul Crăciunului, slujbele sunt oficiate la demisolul noului lăcaș de cult.

La data de 11 noiembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Preasfințitul Părinte Neophytos Kongai, Episcopul Ortodox de Nyeri și Muntele Kenya, a sfințit icoana Sfântului Mina, realizată pe fațada bisericii, în tehnica mozaic. În prezent, la biserica parohială se execută lucrări de îmbrăcare a pridvorului în piatră și este pregătită schela pentru începerea picturii în tehnica mozaic.

Din anul 2011, parohia desfășoară și un program recreativ-educativ pentru copii și adulți, cu specific religios. Acesta include diverse activități, printre care un atelier de pictură, activități social-caritabile, vizionări de filme și pelerinaje. De asemenea, în cadrul parohiei funcționează și Asociația „Locul lui Mina”, care dinamizează activitățile socio-culturale din cadrul comunității parohiale.

Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Dumitru Bărbos, avându-l alături pe preotul slujitor Iliuță Gabriel Popa.

Comenteaza