În ce stadiu este proiectul școlii din cartierul Bună Ziua. Viceprimarul Dan Tarcea: „O investiție extrem de mare”
- Scris de Anca Colibasanu
- 13 Mar 2025, 15:34
- Administraţie
- Ascultă știrea

Municipalitatea clujeană prioritizează și în acest an domeniul educației, având în vedere mai multe proiecte și investiții. Unul dintre acestea este construirea unei școli în cartierul Bună Ziua, de la zero. Această măsură va contribui, printre altele, la decongestionarea traficului din oraș. Viceprimarul Dan Tarcea, a precizat, pentru ZIUA de CLUJ, în ce stadiu este proiectul și ce alte inițiative mai are primăria pentru crearea de noi școli.
Școala din cartierul Bună Ziua este o investiție de peste 30 de milioane euro. „La Cluj-Napoca, am prioritizat întotdeauna tot ce înseamnă domeniul învățământului, motiv pentru care în 2025 peste 156 de milioane de euro merg pe această componentă de finanțare a învățământului. Punem acești bani la dispoziția unităților de învățământ pentru investiții și pentru a putea să asigurăm finanțarea complementară în această zonă.
În ce privește școlile, avem în construcție în acest moment o școală și un liceu, în cartierul Borhanci, lucrările sunt destul de avansate, în sensul că partea de structură este deja ridicată, geamurile sunt deja puse și se lucrează la partea de interior, de instalații și cabluri electrice.
De asemenea, suntem în evaluare la o școală nouă, făcută de la zero în cartierul Bună Ziua, avem zece oferte depuse, iar termenul de evaluare - pe care noi îl estimăm că vom putea să declarăm câștigătorul - va fi mijlocul anului, luna iulie. În condițiile în care nu vor fi contestații, în anul 2026 vom putea începe lucrările și la școala din Bună Ziua. Discutăm aici de o investiție de peste 30 de milioane euro, o investiție extrem de mare, dar care cu siguranță va rezolva o mare parte din traficul inutil și din locurile care trebuie create în școli”, a declarat Dan Tarcea.
Terenul pe care va fi ridicată școala cu 2 etaje este delimitat de strada Bună Ziua la nord, strada Augustin Buzura la est și parcele private/terenuri încadrate în zona verde la sud.
Clădirea va cuprinde 27 de săli de clasă, 4 laboratoare, ateliere și sală de sport, dar și spațiile tehnice, parcare subterană, adăpost de apărare civilă, bibliotecă, zonă administrativă, spațiu pentru asistență medicală (cabinet stomatologic, cabinet logoped/psihologic, cabinet medical și sală de tratament). Sala de lectură, cu depozit de carte pentru elevi, va putea permite accesul pentru 110 elevi. Va avea 30 de locuri de parcare auto, 60 biciclete.
Valoarea proiectului este estimată la 74.643.087 lei, cu finanțare din bugetul local. Vorbim în total de 30 milioane euro, inclusiv cu exproprieri.
Școală în Iris
Viceprimarul Clujului a adăugat că se poartă în continuare discuții cu dezvoltatorii imobiliari pentru construirea de școli și grădinițe.
„Totodată, urmează ca anul acesta să primim de la un dezvoltator imobiliar o școală (o clădire – n.red), e vorba de o școală în cartierul Iris, la intersecția străzilor Fabricii, Bulevardul Muncii și Oașului, acolo de asemenea, i-am impus acelui dezvoltator imobiliar să facă o școală, deja se lucrează, școala este ridicată, am avut câteva întâlniri cu acest dezvoltator pentru a stabili nivelul de finisaje. Îi mulțumesc pe această cale pentru deschiderea pe care a avut-o. Mai sunt și alți dezvoltatori imobiliari cu care am avut întâlniri pentru a putea să preluăm grădinițele și creșele pe care ei le construiesc”, a mai spus Dan Tarcea.