COLŢUL JURIDIC. Clauza penală şi dobânda legală

COLŢUL JURIDIC. Clauza penală şi dobânda legală
Nerespectarea obligaţiilor contractuale duce la atragerea răspunderii civile contractuale şi la obligaţia reparării prejudiciului produs prin această neexecutare.

Daunele interese reprezintă despăgubirile în bani pe care este obligat debitorul să le plătească creditorului sau ca urmare a neexecutării culpabile a obligaţiilor. Valoarea daunelor interese poate fi stabilită de lege, de instanţă sau de părţi.
 
Când este stabilită de părţi se numeşte clauză penală, iar în lipsa unei asemenea convenţii a părţilor unui raport juridic obligational sau a nulităţii acesteia legiuitorul limitează prin prevederile referitoare la dobânda legală evaluarea daunelor interese.
 
Clauză penală reprezintă înţelegerea dintre creditor şi debitor anterioară producerii prejudiciului cauzat de neexecutarea obligaţiilor asumate şi stabileşte anticipat întinderea despăgubirilor în caz de neexecutare.
 
Este o clauză prin care părţile stipulează că debitorul se obligă la o anumită prestaţie în cazul neexecutării obligaţiei principale. În caz de neexecutare, creditorul poate cere fie executarea silită în natură a obligaţiei principale, fie clauza penală.
 
Nu doar neexecutarea obligaţiei poate duce la aplicarea clauzei penale, ci şi executarea cu întârziere sau necorespunzătoare. Este reglementată de art. 1538-1545 din noul Cod Civil.
 
Clauza penală este un mecanism destinat a face presiune asupra debitorului pentru plata creanţei şi a evita apelarea creditorului la instanţa pentru dovedirea şi evaluarea prejudiciului.

Marius COLTUC

Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro

Comenteaza