Analiza săptămânii: SUA şi Germania trag în sus bursele europene

Analiza săptămânii: SUA şi Germania trag în sus bursele europene
Acţiunile americane s-au apreciat pentru a treia săptămână consecutiv, pe fondul evoluţiei favorabile a indicatorilor macroeconomici, dar şi al rezultatelor raportate de companii.

Indicele Standard & Poor's 500 a crescut cu 2% pe parcursul săptămânii trecute, până la 1.315 puncte (avans de 4,6% de la începutul anului), în timp ce indicele Dow Jones a urcat cu 2,4%, până la 12.720 (cel mai ridicat nivel din 21 iulie). Companiile din sectorul tehnologic au crescut cu 3,3%, către nivelul maxim din februarie 2011, evoluţie determinată de rezultatele trimestriale raportate de Microsoft, Intel, IBM (aprecieri de cel puţin 4,9%), Hewlett-Packard (6,2%). Acţiunile Sears au avansat cu 46%, pe fondul planurilor de reorganizare a activităţilor. Titlurile Bank of America s-au apreciat cu 7%, după comunicarea rezultatelor pe trimestrul IV din 2011. Cotaţiile Goldman Sachs au urcat cu 9,9%, ca urmare a evoluţiei rezultatelor trimestriale. Pe de altă parte, titlurile Carnival au scăzut cu 7,9%, pe fondul incidentului Costa Concordia. Acţiunile Google au pierdut 6,2% după comunicarea rezultatelor trimestriale, sub estimările pieţei.

Titlurile europene s-a majorat pe fondul evoluţiei indicatorilor macroeconomici din SUA şi Germania, al reducerii costurilor de finanţare a statelor din regiune, dar şi al speculaţiilor cu privire la relaxarea politicilor macroeconomice în China. Indicele paneuropean Dow Jones Stoxx 600 s-a apreciat cu 2,7% pe parcursul săptămânii, până la 255 p (avans de 4,6% de la începutul anului). Companiile din industria auto au crescut cu 8,9% pe parcursul săptămânii: BMW (8,8%), Daimler (11%), Renault (8,9%), Fiat (14%). Companiile din sectorul financiar-bancar s-au apreciat cu 8,7%: Barclays (11%), Societe Generale (29%), Intesa Sanpaolo (11%). Acţiunile Alstom au avansat cu 17%, ca urmare a previziunilor cu privire la evoluţia comenzilor în acest an. În schimb, cotaţiile Carnival au scăzut cu 12%, după accidentul Costa Concordia. Deprecieri a consemnat Essar Energy (28%), pe fondul problemelor cu care se confruntă în India.

Cotaţiile asiatice au urcat ca urmare a evoluţiei indicatorilor macroeconomici din Statele Unite, dar şi a declinului costurilor de finanţare a ţărilor din Europa. Indicele regional MSCI Asia Pacific s-a apreciat cu 3,3%. Indicele Nikkei 225 a crescut cu 3,1%. Indicii Kospi, ASX 200, Shanghai Compozit şi Hang Seng au consemnat ritmuri de evoluţie de 4%, 1%, 3,3%, respectiv 4,7%. Companiile exportatoare au crescut, pe fondul datelor din economia americană, dar şi al evoluţiei costurilor de finanţare în Europa: Toyota (3,5%), Honda Motor (4,1%), Li&Fung (7,8%), Samsung Electronics (5,6%), Canon (2,2%). Titlurile Cosco Pacific s-au majorat cu 4%. Companiile din sectoarele bancar şi imobiliar din China s-au apreciat, ca urmare a speculaţiilor cu privire la relaxarea politicii monetare: China Construction Bank (5,9%), Industrial & Commercial Bank of China (4,3%), China Overseas Land & Investment (10%), Soho China (4,8%). Aprecieri au consemnat şi băncile nipone, după ce banca centrală a amânat până în martie 2014 vânzarea acţiunilor cumpărate la aceste instituţii: Mitsubishi UFJ (4,8%), Sumitomo Mitsui (5,8%), Mizuho (5,5%).

Andrei RĂDULESCU
analist Broker Cluj

 

 

Comenteaza