COLŢUL JURIDIC. Excepţia de neconstituţionalitate

COLŢUL JURIDIC. Excepţia de neconstituţionalitate
Sunt două căi de a ataca o ordonanţă de urgenţă a guvernului: sesizarea de către Avocatul Poporului a Curţii Constituţionale (probleme, pentru că este numit politic) şi cea clasică, pe calea contenciosului admnistrativ şi apoi invocarea acestei excepţii.


Ce spune legea

Art. 9 din legea contenciosului administrativ
(1) Persoana vătămată într-un drept al sau ori într-un interes legitim prin ordonanţe sau dispoziţii din ordonanţe introduce acţiune la instanţa de contencios administrativ, însoţită de excepţia de neconstituţionalitate.
(2) Instanţa de contencios administrativ, dacă apreciază că excepţia îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 29 alin. (1) şi (3) din legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, sesizează, prin încheiere motivată, Curtea Constituţională şi suspendă soluţionarea cauzei pe fond.

Art. 14. Contenciosul administrativ
(1) În cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente, o dată cu sesizarea, în condiţiile art. 7, a autorităţii publice care a emis actul, persoană vătămată poate să ceară instanţei competenţe să dispună suspendarea executării actului administrativ până la pronunţarea instanţei de fond.
(2) Instanţa va rezolva cererea de suspendare, de urgenţă, cu citarea părţilor.

Ce se cere

1. Înlăturarea sau diminuarea valorii garanţiei de bună conduită din OUG nr. 51/2014 privind achiziţiile publice . După părerea noastră, se încalcă liberul acces la justiţie prevăzut de constituţie.
2.  Suspendarea aplicării acestei prevederi până la judecarea procesului pe contencios administrative. Pentru a avea şi sorţi de izbândă ar trebui să există cât mai multe firme care să fie de acord şi să semneze cererea de chemare în judecată.

 

Marius COLTUC

Cabinet de avocat Coltuc
 
www.coltuc.ro

Comenteaza